Samhällsbyggnadspriset för 2022 delades ut

Publicerad:

Representanter för samtliga nominerade projekt till Samhällsbyggnadspriset deltog vid prisutdelningen på Dannegården i Trelleborg på tisdagsförmiddagen. Efter mingel och presentation av de nominerade förslagen, kunde Per Jönsson, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, avslöja vinnaren och dela ut priset till Trelleborg AB.

Trelleborg AB fick priset för återställandet av fasaden, när de gamla industritornen revs.

Vid prisutdelningen deltog representanter från samtliga nominerade förslag: Arknats vindskydd, Trelleborg AB (som vann priset) och Pilehallen tillsammans med Per Jönsson, ordförande i Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsnämnd.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Kulturhistorisk tillbakablick i fasaden

När de två historiska industritornen skulle rivas, skickades ett förslag om rivningslov in till kommunen, som först fick avslag. När det väl beviljades kunde tornen rivas och sedan ersättas med en fasad som skulle ta till vara på kvalitéerna från de ursprungliga tegelbyggnaderna.

Håkan Olsson, miljöansvarig på Trelleborg AB, var en av de tre representanterna som var på plats för ta emot priset.

– Vi är glada, hedrade och stolta, berättar Håkan Olsson, redan av att bli nominerade och så vann vi dessutom priset. Vår ambition med ombyggnaden har hela tiden varit att bevara den gamla byggnadens historik.

Inspiration till den nya fasaden har till stora delar hämtats från den gamla vattentornsbyggnadens mönstermurade tegelvägg. Man har även murat in den klassiska loggan som Trelleborgs Gummifabrik använde under många år.

– Eftersom jag själv jobbat som just murare i över tjugo år, känns det personligen lite extra roligt att kunna uppmärksamma ett sådant här projekt, berättar Per Jönsson, ordförande i Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsnämnd. Jag vet vilket jobb som ligger bakom. Det känns också bra att Trelleborg AB lagt stor vikt vid att lyfta fram kulturhistorien.

Samhällsbyggnadspriset gick 2022 till Trelleborg AB. Till Trelleborg ABs nya fasad har inspiration hämtats från den gamla vattentornsbyggnadens mönstermurade tegelvägg.

Fotograf: Andreas Björnqvist

Samhällsbyggnadspriset

Samhällsbyggnadspriset delas ut för att uppmärksamma och belöna insatser som berikar inom miljö, stad och landskap. Priset delas ut till fastighetsägare, privatpersoner, skolor, vårdinrättningar, företag, skolklasser, föreningar eller andra institutioner eller organisationer.

De övriga nominerade förslagen till 2022 års pris var Pilehallen, idrottshall i Trelleborg, och Arknats vindskydd utmed Skåneleden i Smygehuk.

Motivering

  • ”För den påkostade murade fasaden som sträcker sig längs hela den gamla byggnadslinjen. När Trelleborg ABs två symboliska torn togs ner utlovades att företaget skulle ta till vara på kvalitéerna från de ursprungliga tegelbyggnaderna.

    Så har också gjorts. Med ansträngningar för att hitta liknande tegel som den ursprungliga byggnaden var uppmurad i, har inspiration tagits från vattentornsbyggnadens mönstermurade tegelvägg till stora delar av den nya fasaden. Man har även murat in den klassiska loggan som Trelleborgs Gummifabrik använde under många år och som nästan var synonym med Trelleborg. En kulturhistorisk snegling och ett påkostat utförande som går över detaljplanens förväntningar. En hommage till efterkrigstidens arkitektur och industrihistoria likväl som Trelleborgs historia.”

Mer information om Samhällsbyggnadspriset och samtliga motiveringar till de nominerade förslagen finns att ta del av.

Samhällsbyggnadspriset