Nytt beslut om Vångavallen – så här fortsätter arbetet

Publicerad:

En satsning på barn- och ungdomsidrott, men också en satsning på elit. Så kan man beskriva det omtag som kommunen gjort tillsammans med TFF och IFK Trelleborg kring fotbollsarenan. Ett förslag med konkreta åtgärder på vad som behöver göras framåt har presenterats för styrgruppen och det finns ett brett politiskt stöd för förslaget.

– Jag beskriver det som att vi tar ett helhetsgrepp om både fotbollsarenan och området runt omkring, för att ge fler barn och unga bra träningsmöjligheter samtidigt som vi satsar på elitidrotten, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande. Jag är extra glad över att det finns en bred förankring av denna inriktning tillsammans med övriga partier.

Mattias Kronvall, klubbdirektör för TFF, är positiv till det inriktningsbeslut politiken nu vill gå vidare med och fatta formellt beslut om.

– Vi har länge kämpat för att Vångavallen och fotbollen både för bredd och elit ska prioriteras. Att politiken nu ämnar skriva under ett inriktningsbeslut ser vi som väldigt positivt. Vi ser fram emot att beslutet formaliseras så att aktiviteterna kommer igång.

Konkreta åtgärder

Sedan omtaget i somras kring fotbollsarenan har en arbetsgrupp, med representanter från kultur- och fritidsförvaltningen, tekniska serviceförvaltningen, tillväxtavdelningen på kommunledningsförvaltningen samt TFF och IFK Trelleborg, arbetat med ett förslag på hur arenan med omkringliggande ytor ska förbättras och utvecklas.

Parallellt med detta satte kommunen igång med en uppfräschning på området genom att bland annat belysningen säkerställer spel på nuvarande nivå och en uppfräschning av de publika ytorna.

Uppfyller fotbollsförbundets krav

Arbetsgruppen har nu landat ett förslag på hur fotbollsarenan och det kringliggande området kan förbättras under 2024 och framåt. Det handlar om allt ifrån att fixa ytskikten på planerna runt om arenan och att tillföra belysning som gynnar breddverksamheten till mer omfattande ombyggnation – som gynnar elitverksamheten.

Prislappen för hela upprustningen kommer att landa på cirka 180 miljoner kronor, vilket kan jämföras med den ursprungliga kostnaden för en helt ny arena på närmare 400 miljoner kronor.

– När samtliga åtgärdsplaner är genomförda kommer vi uppfylla Svenska fotbollförbundets krav för spel i de högsta serierna för både herr och dam, säger Mats Linderholm, förvaltningschef på tekniska serviceförvaltningen.  På det här sättet ser vi till både att barn och unga får bättre träningsmöjligheter, samtidigt som vi satsar på förebilderna – det vill säga elitidrottarna.