Nya rugbyarenan invigs i augusti

Den 17 augusti ska den nya rugbyarenan invigas, och planering inför denna dag pågår just nu. Men redan i helgen blir det efterlängtad matchpremiär på arenan, när Pingvin rugbyclubs herrlag tar emot Stockholm Exiles.

flygfoto av gräsmatta med vattenspridare
Nya arenan är klar för premiärmatch och senare i sommar ska den invigas.

Trelleborg Rugby Arena slutbesiktigades redan i april, och barn- och ungdomslagen har tränat där sedan slutet av maj. Men grästillväxten på planen har inte bedömts tillräckligt stark för att klara en seniormatch, och därför har både premiär och invigning fått vänta.

Stärker och bidrar till meningsfull fritid

Nu är planen dock klar för spel på alla nivåer. På lördag den 29 juni spelar herrlaget sin första match på den nya arenan. Invigning blir i samband med den första hemmamatchen efter sommaruppehållet, den 17 augusti. Detta för att så många som möjligt ska kunna delta vid invigningen som kommer att vara öppen för allmänheten.

– Den nya arenan stärker Trelleborg som plats och stad för rugby, både när det gäller elitverksamhet och breddidrott. Den här anläggningen, i kombination med samarbetet med Pingvin RC, ger oss ännu bättre förutsättningar för att bidra till att invånare kan leva ett meningsfullt, innehållsrikt och aktivt liv på sin fritid, säger Maria Tsakiris, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Hon ser positivt på relationen mellan kommunen och rugbyklubben, som sedan flera år bidrar till att utveckla aktiviteter i området. Ett aktuellt exempel är Aktiv gemenskap, en verksamhet där människor i alla åldrar varje vecka hela sommaren kan prova nya aktiviteter på Fagerängen.

Bra samarbete mellan kommun och förening

Under tiden som den nya rugbyanläggningen byggts har kommunen stöttat föreningen på olika sätt, bland annat med tillfälliga träningsytor i närområdet samt genomförandet av två landskamper under våren 2024. Vidare har Gylle stadion, genom gott samarbete med Gylle AIF, gjorts om för att skapa en tillfällig, kombinerad fotbolls- och rugbyplan.

Pingvin RC:s ordförande Daniel Sörensson tycker att samarbetet med kommunen fungerat bra. Han ser fram emot att få ta den nya anläggningen i bruk, fullt ut, och hoppas på stor publik både vid helgens premiär och den kommande invigningen.

– Det är härligt att vi äntligen får samlas igen! Nästa steg blir att färdigställa vår nya klubbstuga där vi i föreningen kommer att ha möjlighet till teori, rehabträning och umgänge i samband med matcher, säger han.

Information om helgens match finns på Pingvin RC:s webbplats.

Tidigare nyheter om rugbyanläggningen

April 2024: Nya rugbyanläggningen slutbesiktigad och godkänd

April 2023: Spaden i marken för nya rugbyarenan

Augusti 2021: Nya planer genom framgångsrik samverkan med föreningar