Nya planer genom framgångsrik samverkan med föreningar

Publicerad:

Ett tillsammansarbete med fokus på att hitta nya lösningar. Så beskrivs processen som lett fram till att Trelleborgs kommun nu har en kombinerad fotbolls- och rugbyplan i Gylle. På lördag spelar Pingvin RC sin första hemmamatch på Gylle stadion.

Numera finns det både rugby- och fotbollsmål på Gylle stadion.

Fotograf: Fanny Nyberg

Genom att bredda gräsytan vid Gylle stadion har kultur- och fritidsförvaltningen skapat en plan som funkar för både fotboll och rugby. Sedan juni 2021 är Gylle stadion träningsyta och hemmaplan för både Gylle AIF och Pingvin RC.

– Ombyggnaden av Gylle stadion är ett gott exempel på hur kommunen skapar förutsättningar för att barn och unga – och även vuxna – kan ha en aktiv fritid och hög livskvalitet i Trelleborgs kommun. I det här fallet är det en extra bonus att få elitverksamhet i en av orterna på landsbygden, säger Thomas Nilsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Bakgrunden är att Pingvin behöver en tillfällig plan för träningar och matcher, eftersom Hemsö ska bygga en ny idrottshall där rugbyplanen Pilevallen tidigare legat. På sikt planeras en ny rugbyarena i östra Trelleborg.

Första rugbymatchen på lördag

Kommunen har samverkat med de båda föreningarna för att få till lösningen. Enhetschef Jonas Areheim är nöjd med resultatet.

– Vi har lyckats skapa två planer på en yta och sett till så att klubbarna kan hålla igång sina verksamheter. Båda föreningarna har varit kreativa och hjälpsamma, säger Jonas Areheim.

Förutom breddad gräsyta, nya linjer och nya mål har kommunen också satt upp ett nytt, högre staket längs med planen. Dessutom pågår renovering och uppfräschning av omklädningsfaciliteterna vid anläggningen.

På lördag den 21 augusti är det dags för Pingvin RC att inviga sin nya hemmaplan på riktigt. Då blir det först ungdomsfestival klockan 10-14 och sedan hemmamatch när herrarna möter Malmö RC i allsvenskan. Busstransport för publik till matchen avgår från Trelleborg centralstation 13.45, 14.15 samt 14.45 och åter från Gylle 17.30 och 18.15.

Båda klubbarna ser fram emot att fortsätta samarbeta.

– När vi fick höra att Pingvin, en elitförening, stod utan hemmaplan började vi diskutera i styrelsen. Om det hänt oss hoppas vi att andra klubbar hade ställt upp för oss, så därför tvekade vi aldrig när kommunen hörde av sig, säger Louise Olsson, ordförande i Gylle AIF.

– Styrelsen i Gylle AIF har varit väldigt tillmötesgående och lätta att samarbeta med. Vi kommer säkert att fortsätta samverka även efter att den nya, permanenta rugbyarenan är klar, säger Daniel Sörensen, ordförande i Pingvin RC.

Nöjda med kommunen

Båda ordföranden är nöjda med kommunen.

– Kultur- och fritidsförvaltningen har gjort ett suveränt arbete. Nu hoppas vi kunna ge tillbaka genom att skriva lite rugbyhistoria i Gylle, säger Daniel Sörensen.

– Det vi var mest oroliga för var om gräsplanen skulle hålla. Det har kommunen lovat att den ska göra, och vi har även varit i kontakt med föreningar i Malmö som sedan ett par år delar plan utan problem, säger Louise Olsson.

Klubbarna passar även på att bjuda in alla till en heldag i idrottens tecken på den nygamla stadion lördagen den 11 september. Först spelar Gylle AIF fotboll klockan 12.30 och sedan spelar Pingvin RC rugby klockan 16.

Kategorier