Maten i Trelleborgs kommun tävlar om priser i White guide

Publicerad:

Trelleborgs kommun har flera verksamheter som är med och kämpar om titlarna i mattävlingen White guide. Bastionen, Söderslättsgymnasiet, har gått vidare i kategorin ”Årets skolrestaurang” samtidigt som särskilt boende-trion Borgvallen, Silverängen och Smygehem avancerat i kategorin ”Årets seniormåltid”.

Trelleborgs kommun har gått vidare i tävlingen White guide i kategorierna ”Årets skolrestaurang” och ”Årets seniormåltid”.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

White guide junior startade 2013 i syfte att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolkök i Sverige. Två år senare tillkom White guide senior för att sätta ljus på maten även inom äldreomsorgen.

Påbörjat en spännande resa

Flera verksamheter i Trelleborgs kommun har nu gått vidare till nästa steg i tävlingen som innebär verksamhetsbesök av tävlingens jury. Besöken anpassas utifrån rådande omständigheter och ska genomföras senast i början av juni. Efter det nomineras ett antal finalister och i höst koras vinnarna.

– Vi ser tillbaka på ett år som trots, eller kanske tack vare, sina speciella omständigheter gett oss kraft att förbättra och lära. För Bastionen har det inneburit att öka tillagningen från grunden på Bastionen vilket är en av de saker som nu ger resultat. Vi har påbörjat en spännande resa med skolmåltider att räkna med, säger måltidschefen Stina Salmonsson, som själv för andra året i rad är nominerad till just ”Årets måltidschef”.

Mer än maten på tallriken

Borgvallen, Silverängen och Smygehem är tre av kommunens särskilda boenden som har gått vidare i tävlingen. Vård- och omsorgsverksamheten arbetar sedan länge aktivt med maten och måltidsmiljön och socialnämnden har satt som mål att Trelleborg ska ha Sveriges bästa matupplevelse inom vård och omsorg 2023.

– Det är fantastiskt att tre av våra boenden är vidare i tävlingen, jätteroligt! Vi jobbar mycket med mat och måltider och det finns ett väldigt engagemang hos våra medarbetare både i köken och på boendena med vår matgäst i fokus, säger socialförvaltningens dietist Charlotte Thelander.

Det här tittar juryn på

  • Årets skolrestaurang: ”Här bedömer vi helheten, inte bara maten på tallriken. Smak, näring, säkerhet, måltidsmiljö, kommunikation, hållbarhet, service och pedagogiskt samarbete är några av de saker vi tar hänsyn till vid våra besök.”
  • Årets seniormåltid: ”Smak, måltidsmiljö, engagemang, variation, lyhördhet, hållbarhet, kommunikation och bemötande är några av de parametrar vi bedömer när vi provar maten på äldreboenden runt om i Sverige. Men framförallt vill vi se hur man gör vardagen till en fest för de boende, och kröna goda och näringsriktiga anrättningar med den viktiga personliga touchen.”

Kategorier