Kommunen rustar för dubbla landskamper

Publicerad:

Först är det herrlandslaget som möter Ukraina, och en vecka senare tar damlandslaget emot Spanien. Under två veckor förvandlas Östervångsstadion i Trelleborg till nationalarena för rugby – och trelleborgarna bjuds in för att heja fram de svenska lagen.

Trelleborg och Pingvin rugby club står värd för de två landskamperna, som spelas den 6 respektive 13 april på Östervångsstadion. Anläggningen anpassas tillfälligt med läktare, rugbymål och andra faciliteter som krävs enligt Svenska rugbyförbundets riktlinjer.

På området kommer det också att finnas fanzone och servering från olika matvagnar. Vid båda matcherna kommer området öppnas ett par timmar före avspark.

– Vi hoppas att många trelleborgare vill komma upp till Östervångsstadion, för att träffas och njuta av stämningen och internationell rugby, säger Daniel Sörensson, ordförande i Pingvin rugby club.

Östervångsstadion har försetts med läktare och extra gräsytor inför de två landskamperna.

Fotograf: Alexander Hultgren

Förmatch med ungdomslag

Med ambitionen att ordna en riktig folkfest blir det också underhållning. Innan avspark deltar spelare från klubbens barn- och ungdomsverksamhet i uppvisningsmatcher och i pausen kommer The Recruitz från DanzFit att dansa inför sin medverkan i Street Dance World Championship i England.

Landskamperna ramas in av att respektive lands nationalsång framförs. Lisa Romée, känd från ett stort antal musikalproduktioner på Malmö Opera och mängder av frilansuppdrag med stora orkestrar, sjunger vid matchen mellan Sverige och Ukraina.

– En särskild ära i dessa tider. Jag har verkligen studerat in texten till den ukrainska nationalsången – det har varit roligt och utmanande, säger Lisa Romée.

Veckan därpå är det operasångaren och Beddingebon Carry Persson med sin barytonstämma som tar ton och sjunger den svenska nationalsången på damernas landskamp. Den spanska nationalhymnen är utan sång.

Stöd till Ukraina

Spelarna i det ukrainska landslaget kommer att stanna i Trelleborg under en veckas tid. Visit Trelleborg samordnar upplevelser i närområdet för att spelarna ska få se så mycket som möjligt av Trelleborg och Söderslätt under sin vistelse.

I samband med Ukraina-matchen ordnar Pingvin rugby club en insamling till stöd för de som drabbas av Rysslands krig i landet. Föreningen kommer också ge möjlighet för ukrainare som har Trelleborgs som anvisningskommun att få fribiljetter till matchen.

– Vi vill gärna ge dem möjligheten att uppleva Trelleborg som idrottsstad och samtidigt heja på sina landsmän, säger Daniel Sörensson.

Tidigare var förhoppningen att den nya rugbyarenan i östra Trelleborg skulle kunna invigas i samband med landskamperna. Då slutbesiktningen av arenan i nuläget inte godkänts är det dock inte möjligt.

Stärker Trelleborg som plats

Invigningen planeras istället ske i samband med någon av Pingvin RC:s ordinarie matcher under den kommande säsongen.

– Vi har väntat länge på den nya arenan som ersätter gamla Pilevallen. Därför är det extra viktigt att vi inte tummar på den höga ambitionsnivå vi haft genom projektet. Det kommer att bli en fantastisk anläggning för såväl barn- och ungdomsidrott som elitverksamhet, säger Mats Linderholm, chef för tekniska serviceförvaltningen.

Maria Tsakiris, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, håller med.

– Att skapa förutsättningar för att invånare kan leva ett meningsfullt, innehållsrikt och aktivt liv på sin fritid är fundamentet i vår verksamhet. Tack vare gott samarbete med våra lokala föreningar har vi kunnat ordna tillfälliga lösningar för rugbyklubben. Landskamperna är ett led i att stärka Trelleborg som plats och stad för rugby, såväl bredd som spets. Jag ser fram emot när vi så småningom kan inviga den nya arenan tillsammans med föreningen, säger hon.