Installationen av automatisk bevattning klar

Publicerad:

Under sommaren har arbetet med att installera automatisk bevattning pågått runt om i kommunen. Totalt handlar det om åtta gräsplaner där föreningarna framöver slipper sköta bevattningen manuellt – samtidigt som vattenförbrukningen kommer att minska.

– Vi har önskat det här länge, eftersom bevattningen tagit mycket tid och kraft för oss i föreningen. Nu kan vi istället lägga energin på annat samtidigt som planerna kommer att bli bättre. Det gör stor skillnad, och det blir roligare för våra tränare att komma hit och kunna fokusera på att ta hand om lagen, säger Fredrik Larsson, ordförande i Skegrie BK.

Martin Wedin Hansson, Maria Pojjesdotter och Fredrik Larsson är alla nöjda med installationen av automatiskt bevattningssystem på Snarringe IP.

Fotograf: Fanny Nyberg

Investeringen är möjlig tack vare ett samarbete mellan det lokala föreningslivet och kommunen. Via Leader Söderslätt har projektet beviljats EU-stöd på över 1,2 miljoner kronor.

– Vi värnar ju om landsbygden. I det här fallet genom att underlätta för föreningarna som verkar här och de eldsjälar som fortfarande finns kvar, säger Maria Pojjesdotter, verksamhetsledare för Leader Söderslätt.

Investeringen har gjorts med ekonomiskt stöd av EU, via Leader Söderslätt.

Fotograf: Mattias Hansson

Utöver att underlätta för de ideella krafterna i föreningarna är det automatiska systemet också ett sätt att värna om miljö och ekonomi. Eftersom flera idrottsplatser använder samma system blir kommunens kostnader för underhåll lägre – och genom att vattna nattetid kan det totala vattenuttaget minska.

Kort sagt blir det nu möjligt att både nyttja och sköta gräsplanerna ännu mer effektivt, vilket är en vinst för alla, säger Martin Wedin Hansson, tillförordnad förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Trelleborg.

Gylle stadion, Thurevallen, Snarringe idrottsplats, Klagstorps idrottsplats, Gislövs idrottsplats, Östervångsstadion, Ymorvallen och Albäcksvallen. Berörda föreningar är Klagstorps idrottsförening, Lilla Beddinge bollklubb, Beddingestrands idrottsförening, Skegrie bollklubb, Gylle allmänna idrottsförening, FC Trelleborg, Makedoniska föreningen Pelister, BK Skansen, Pingvin RC och FC City Trelleborg.

Totalt kostar investeringen 1,9 miljoner kronor. Det ekonomiska bidraget kommer från Europeiska jordbruksfonden för lantbruksutveckling.

Projektet samfinansieras av EU.