Hon är länken mellan familjen och skolan

Publicerad:

Kommunens förebyggande enhet inom individ- och familjeomsorgen erbjuder en rad insatser. Just nu pågår ett pilotprojekt där socialrådgivaren Christel Hedenskog tillbringar en dag i veckan på Väståkraskolan i Anderslöv. Här blir hon en länk mellan familj och skola.

Socialrådgivaren Christel Hedenskog upplever att det går att nå stor förändring med hjälp av kommunens serviceinsatser.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Jag är tillgänglig och kan stötta personal och föräldrar i situationer där vi kan komma in och vara en extra resurs. Jag kan också ha kontakt direkt med elever även om vi inte ska konkurrera med det elevhälsoteam som redan finns på skolan, säger Christel.

Minska frånvaro

Hon är inne på sin andra termin på Väståkraskolan. Det började som ett projekt med uppdrag att minska frånvaron.

– Tyvärr blir det allt vanligare med hemmasittare och politikerna gav i uppdrag att frånvaron skulle minska. Jag blev en del i det projektet och sedan har vårt samarbete fortsatt med att jag är på plats en dag i veckan.

Solskenshistorier

Christel berättar om ett par av sina solskenshistorier från samarbetet:

– Förra terminen var jag på högstadiet och jag minns bland annat en elev med väldigt hög frånvaro. Vi hade möte med skolan och familjesamtal med förälder och elev för att se vilka behov som fanns. Successivt kom eleven tillbaka till skolan, fick sina betyg och kom in på gymnasiet.

– Ett annat exempel är en elev som inte var med i det sociala med klassen utan hade enskild undervisning. Även här hade vi samtal med skola, förälder och elev. Nu är eleven med i klassen som vanligt.

Finns mycket stöd att få

Christel Hedenskog har arbetat i Trelleborgs kommun sedan 2011. Hon började som familjebehandlare och är nu socialrådgivare. Hon ingår i en relativt nystartad enhet som fokuserar på förebyggande insatser. Enheten erbjuder bland annat öppen samtalsmottagning för familjer med barn upp till 18 år samt en rad olika barn- och föräldragrupper. Christel är gruppledare för flera grupper samt en av flera som finns på samtalsmottagningen.

– När jag är på skolan kan jag fånga upp behov och berätta om det stöd som vi kan ge. Vi ser att vi kan komma långt och nå stora förändringar med hjälp av våra serviceinsatser.

Positiv kommunikation

Hon ser fram emot att fortsätta utveckla rollen som länk mellan familjen och skolan.

– Jag ska bland annat hålla föredrag för pedagoger om positiv kommunikation i syfte att skapa ett behagligt klimat med färre konflikter. Det är något som jag tror att vi ska jobba mer med, att fokusera på det som fungerar, säger Christel Hedenskog.

Mer information

Stöd till familjen 

Stöd till barn och ungdomar