Hasse ”Kvinnaböske” Andersson inviger nya hjärtstartare

Publicerad:

Nu är Trelleborgs kommuns nya hjärtstartare officiellt invigda! Det skedde tidigare idag på Rådhustorget i Trelleborg när musikern Hasse ”Kvinnaböske” Andersson klippte bandet tillsammans med kommundirektör Gisela Öst och Ricardo Klemensson, fastighetschef på det kommunala fastighetsbolaget TrelleborgsHem.

Från vänster: Ricardo Klemensson, fastighetschef på TrelleborgsHem, kommundirektör Gisela Öst och musikern Hasse "Kvinnaböske" Andersson inviger Trelleborgs kommuns nya hjärtstartare.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Jörgen Flink, ledningsstrateg och en av initiativtagarna till att satsa på fler tillgängliga hjärtstartare i Trelleborgs kommun inledde invigningen med att säga att Trelleborgs kommun ligger i framkant inom detta område efter att det kommunala bolaget TrelleborgsHem installerat nya hjärtstartare på sina fastigheter i vintras.

– Nu finns det cirka sextio hjärtstartare utomhus runtom i Trelleborg och dessa är tillgängliga för alla dygnet runt. Det betyder också att centrala Trelleborg är ett av de områden i Sverige som har tätast mellan varje hjärtstartare, sa Jörgen Flink.

Hasse Andersson, som också är ambassadör för initiativet Hjärtuppropet, tackade Trelleborg för att kommunen går i bräschen för fler tillgängliga hjärtstartare dygnet runt.

– Jag är stolt att Skåne tar ledningen när det gäller tillgängliga hjärtstartare.

Hjärtstartarna placerade på TrelleborgsHems fastigheter utomhus

TrelleborgsHems hjärtstartare är placerade utomhus på deras fastigheter. På så sätt kan fler än deras hyresgäster få tillgång till hjärtstartarna.

– Vi vill jobba med trygghet för våra hyresgäster, sa Ricardo Klemensson.

Som tidigare akutsjuksköterska vet kommundirektör Gisela Öst hur viktigt det är att snabbt ha tillgång till en hjärtstartare för att kunna rädda liv.

– Varje sekund räknas!

Gisela Öst vill också att fler kommuner och regioner krokar arm med Trelleborgs kommun för att kunna satsa på fler hjärtstartare i samhället.

– Det är tillsammans med andra aktörer som vi kan göra det här arbetet möjligt, menade Gisela Öst.

Samtidigt passade hon på att överlämna ett stort hjärta till Sofia Barnell, enhetschef på teknik- och fastighetsavdelningen i Lomma kommun, som tar över den symboliska stafettpinnen för arbetet med att göra fler hjärtstartare tillgängliga för alla.

Därefter berättade Björn Jadeland och Niklas Waldenström om initiativet Hjärtuppropet som arbetar för att fler ska lära sig hjärt- och lungräddning och för att fler hjärtstartare ska finnas tillgängliga i samhället, dygnet runt.

– Av 6 000 personer som får hjärtstopp varje år är det endast 600 som överlever, men om alla hjälps åt är chanserna större att fler överlever, sa Björn Jadeland.

Mer information om Trelleborgs kommuns hjärtstartare

Trelleborgs kommun satsar stort på hjärtstartare utomhus

Hjärtstartare i Trelleborgs kommun