Trelleborgs kommun satsar stort på hjärtstartare utomhus

Publicerad:

I Trelleborgs kommun finns sedan tidigare cirka 30 hjärtstartare utomhus. Nu har fastighetsbolaget TrelleborgsHem (som ingår i Trelleborgs kommun) installerat ytterligare 30 hjärtstartare på sina fastigheter. Det innebär att det i hela kommunen numera finns cirka 60 hjärtstartare utomhus – en siffra som gör att centrala Trelleborg är ett av de områden i Sverige där det är tätast mellan varje hjärtstartare.

Hjärtstartaren som är placerad utanför ingången till Trelleborgs bibliotek är en av cirka 60 hjärtstartare som finns utomhus i kommunen.

Fotograf: Yana Broberg

– TrelleborgsHem är det första fastighetsbolaget i Sverige att genomföra en sådan här stor satsning med hjärtstartare på sina fastigheter utomhus, säger Ricardo Klemensson, fastighetschef på TrelleborgsHem.

Tillgängliga hjärtstartare dygnet runt

Målet med kommunens stora satsning på hjärtstartare utomhus är att det i Trelleborgs kommun ska finnas så många hjärtstartare som möjligt tillgängliga – dygnet runt.

– Satsningen är ett led i vårt arbete för ett tryggare Trelleborg, säger Gisela Öst, kommundirektör i Trelleborgs kommun.

– Vi har kommit en bra bit på vägen, men vi behöver arbeta vidare med att placera ut fler hjärtstartare utomhus, exempelvis vid planerad nybyggnation.

Larm går till trygghetsvärdarna

När ett skåp öppnas och hjärtstartaren plockas ut går ett larm till kommunens trygghetsvärdar.

– Trygghetsvärdarna åker då till den aktuella platsen för kontroll, berättar Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.

Hon betonar dock hur viktigt det är att kunna göra manuell hjärt- och lungräddning när det inte finns någon hjärtstartare på plats.

– Påbörja hjärt- och lungräddningen med manuella bröstkompressioner och ring 112 med en gång. Det kan rädda liv!

Hjärtstartare kan vara en skillnad mellan liv och död

En som vet hur viktigt det är att ha en hjärtstartare nära till hands är Linda Olofsson, intendent på Trelleborgen. Medan Linda gjorde bröstkompressioner hämtade en besökare hjärtstartaren och med hjälp av den lyckades de rädda livet på en person som drabbats av hjärtstopp.

– Sedan tidigare hade jag kunskaper från HLR-utbildningar, men när det väl hände fanns det ingen tid att tänka, det var bara att göra, säger Linda Olofsson.

– Hjärtstartaren som vi har på Trelleborgen har tack och lov inte behövt användas efter den händelsen, men det känns tryggt att den hänger här ifall det skulle inträffa igen.

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare (defibrillator) är en apparat som kan användas för att ge en strömstöt som kan sätta igång hjärtat igen vid ett hjärtstopp. I dag finns lättanvända halvautomatiska hjärtstartare på flera platser i samhället. De kan användas av vem som helst och kräver inga förkunskaper.

(Källa: 1177.se)

Fotnot: Det finns numera cirka 70 hjärtstartare inom- och utomhus i Trelleborgs kommun.

Här finns hjärtstartarna i Trelleborgs kommun