Frågor och svar på centrumparkeringar när p-avgiften började gälla

Publicerad:

Från och med idag gäller parkeringsavgift för den som ställer bilen på rådhusparkeringen och på Stortorget i Trelleborg. För att hjälpa rådvilla bilister, svara på frågor och på ett vänskapligt sätt påminna om p-avgiften fanns personal från kommunen på plats vid lunchtid.

Från och med idag gäller p-avgift i centrala Trelleborg. Jessica van Rooyen och Martin Wahlström från stadsmiljöavdelningen var på plats på rådhusparkeringen under förmiddagen för att informera bilister.

Fotograf: Pauli Korhonen

Från och med idag behöver alla bilburna besökare till centrala Trelleborg betala parkeringsavgift under dagtid. Införandet av parkeringsavgifter har beretts under lång tid och i december fattade kommunfullmäktige beslutet att införa betalparkering på kommunal offentlig mark från 1 januari i år. Efter att leverantörer av betalningslösningar upphandlats och informationsskyltar tagits fram blev parkeringarna bakom rådhuset och på Stortorget först ut att avgiftsbeläggas.

Inga p-böter första dagen

– Men vi kommer inte att dela ut några parkeringsanmärkningar om någon missat att betala idag, säger Jessica van Rooyen, enhetschef på stadsmiljöavdelningen. Däremot vill vi vara på plats för att möta allmänheten, svara på frågor och hjälpa dem som kanske inte känner till hur till exempel parkeringsappar fungerar.

Parkeringsavgifter införs för att skapa större tillgänglighet till lediga parkeringsplatser för de som besöker centrum med bil, till exempel för att uträtta ärenden, shoppa eller besöka restauranger. Avgiften betalas via app, talsvar, sms eller över webben – enkelt för de flesta, men kanske lite krångligare framför allt för en del äldre bilister.

Många bra samtal

– Under den första timmen har vi pratat med ett trettiotal personer som parkerat på rådhusparkeringen, säger Jessica van Rooyen. Somliga har vi hjälpt att installera appar, och för dem som saknar smartphone har vi förklarat hur de kan parkera via talsvar. Jag tycker att de allra flesta visar förståelse för att p-avgifterna har införts och vi har haft flera bra samtal så här långt.

Personal från kommunen svarade på frågor och hjälpte parkerare att betala via app.

Fotograf: Pauli Korhonen

Under de närmaste veckorna kommer samtliga kommunala parkeringar inom röd och blå zon att vara skyltade med zonkoder och information om hur du betalar. Personal från stadsmiljöavdelningen kommer sporadiskt att finnas på plats vid centrala parkeringar under veckan.

Mer information

Parkering i Trelleborg

Frågor och svar om parkeringsavgifterna