Fira valborg vid kommunens bål

Publicerad:

Traditionsenligt ordnar Trelleborgs kommun valborgsfiranden både vid Dalabadet och på Trelleborgen på söndag den 30 april. Välkommen att fira in våren, men var försiktig med eldning och festande. Som en trygghetsskapande insats planerar kommunen och polisen för ökad närvaro under helgen.

Kommunens valborgsfiranden

På söndag är dags att hälsa våren välkommen med en mysig brasa. Vi påminns om vinterns slut och gläds åt vårens ankomst.  

På Trelleborgen startar firandet klockan 19. Du kan ha med egen picknick-korg eller köpa fika på plats. Här blir det sång av Trelleborgs Kammarkör och föreställning med vikingarna Gnista, Eld och Is från showgruppen Nidhögg. Bålet tänds cirka 19.50.  

Under dagen är vikingamuseet öppet klockan 12-16. Vikingagården öppnar sedan igen från klockan 18. 

Vid Dalabadet blir det sång av kören Cum pane. Bålet tänds klockan 20. 

Årets valborgstalare är entreprenören Albin Nilsson på Trelleborgen och biblioteks- och kulturskolechefen Michael Nordberg på Dalabadet. 

Du hittar samlad information om de två firandena i evenemangskalendern:

Valborgsfirande på Trelleborgen

Valborgsfirande vid Dalabadet

Kommunen och Polisen ökar närvaron

I samband med valborgsfirandet gör både kommunen och Polisen extra insatser. 

Kommunens trygghetsvärdar har extra bemanning på valborgsmässoafton och socialtjänsten är ute med fältarbetare. 

Polisen har ökad tillsyn på populära samlingsplatser för ungdomar. Stränder och parker brukar vara exempel på det i samband med valborg. En del ungdomar i Trelleborg brukar åka till Lund för att fira valborg. Polisen och Lunds kommun rekommenderar dock att barn och unga i högstadie- och gymnasieåldern undviker Stadsparken i Lund på valborgsmässoafton. 

Information om valborgsfirandet på Lunds kommuns webbplats.

Viktig information till dig som är tonårsföräldrar

Förälder till en tonåring som ska ut och träffa kompisar på valborg? Ta reda på var de ska och håll kontakt under kvällen. Be också din tonåring att lägga in trygghetsvärdarnas nummer i sin telefon. 

Kontaktuppgifter till trygghetsvärdarna.

Vid valborg är det vanligare att tonåringar dricker alkohol. Tips på hur du kan prata om alkohol med din tonåring hittar du i Tonårsparlören. Om du är vårdnadshavare till barn som fyller 14 år i år ska du dessutom ha fått den hemskickad inför valborg. 

Tonårsparlören (iq.se)

Information till arrangörer

Om du själv planerar att elda på valborgsmässoafton är det viktigt att du ser till att det finns säker tillgång till vatten så att brandspridning kan förhindras. 

Om du vill arrangera ett offentligt firande finns det en del saker du behöver ta ställning till.  

Information för arrangörer av valborgsbål finns på trelleborg.se.