Efter stormen: Smygehamns hamn stänger för båttrafik

Publicerad:

Efter stormen Babets framfart i helgen tvingades Trelleborgs kommun igår ta beslut om att stänga Smygehamns hamn för båttrafik. Hamnen stängs på grund av att det i nuläget inte kan garanteras att inloppet håller det djup på två meter som det ska hålla.

Förödelsen efter fredagsnattens storm var stor i hela hamnområdet i Smygehamn. Trelleborgs kommun har arbetat med uppröjning sedan helgen.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Under gårdagen hade kommunens stadsmiljöavdelning möte med Smygehamns båtklubb. I samband med detta kunde både kommunen och klubben konstatera att inseglingsdjupet till ytterhamnen i Smygehamn inte är tillräckligt.

Inloppet inte tillräckligt djupt

– Båtklubben har upptagning på lördag som är planerad sedan länge, säger kommunens småbåtssamordnare Greger Persson. Idag har vi konstaterat att inseglingen till ytterbassängen är problemet då den ostliga stormen drog in sand och tång i så stora mängder att djupet inte kan garanteras. Det flyter dessutom stora mängder tång i hamnen, men med det höga vattenstånd vi har i nuläget tror vi inte att det ska påverka djupet i innerbassängen. Det är således inloppet som är problemet.

Båtupptagningsplatsen var efter stormen fylld av tång och sten, men platsen var till stor del färdigröjd redan under lördagen.

Vid tisdagens besiktning bedömdes djupet i den södra innerbassängen var så pass tillfredställande att båtarna försiktigt kan ta sig över till västra kajen för upptagning. Greger Persson hissar ändå varningsflagg för eventuella förändringar av vattenståndet.

Kan tvingas stänga över vintern

– De båtar som ligger i hamnen kan flyttas inom hamnen, i alla fall med dagens vattenstånd som är + 40 centimeter. Vattenståndet ändras dock hela tiden och skulle det vara – 40 på lördag är det inte säkert att båtupptagningen kan genomföras.

Vad händer med hamnen nu?

– Vi kommer se över frågan och återkomma längre fram om vad som händer nu, om vi ska muddra inloppet eller hålla hamnen stängd över vinterhalvåret. Det handlar om stora belopp att beställa extra muddring.

Stora skador i hamnområdet

Förutom problemet med hamninloppet har även andra delar av hamnområdet tagit stor skada i stormen.

– Båtbryggorna har klarat sig förutom en avsliten vattenledning och elfel, men vi har enorma skador på den sydligaste spetsen, säger Greger Persson. Hamnplans nedre del såg ut som ett katastrofområde i helgen med stora stenblock som kastats in på piren, och utkikens räcke är skadat, bland annat.

Tidigare nyheter

Efter stormen: Röjningsarbete pågår i hela kommunen

Efter stormen: Information till dig som drabbats av stormskador