Efter stormen: Information till dig som drabbats av stormskador

Publicerad:

Stormen Babets härjningar i helgen har väckt frågor hos många kommuninvånare som drabbats. Vad händer nu? Hur ska jag som enskild fastighetsägare tänka? Hur jobbar kommunen med kustskydd här och nu och på längre sikt?

Fotograf: Fanny Nyberg

– Jag är väldigt berörd av den här situationen och känner med de fastighetsägare som drabbats av stormen och översvämningarna – det är ett tufft läge, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande. Medarbetare från kommunen har arbetat sedan i fredagsnatt för att säkerställa kommunens ansvar för samhällsviktiga funktioner och kommer att fortsätta göra så ett bra tag framöver.

Kommunens ansvar

Havet har återfått sin normala nivå och nu återstår röjningsarbete för att ta hand om de skador som uppstått. Just nu arbetar Trelleborgs kommun med alla resurser för att säkerställa samhällsviktiga funktioner, som att rensa avlopp för dagvatten, stänga av och reparera förstörda vägar och att röja allmän platsmark från nedfallna träd och grenar.

Fastighetsägare bjuds in till möte

Kommunen arbetar intensivt med kustskyddsfrågan. Inom kort kommer boende som tidigare varit i dialog med kommunen kring kustskydd och erosion att bjudas in till möten för att resonera kring vägen framåt för att få det mer omfattande kustskyddet på plats. Möten planeras redan nästa vecka för berörda fastighetsägare i Beddingestrand och Smygehamn och längre fram även för fastighetsägare i Skåre och Östra stranden.

Fastighetsägarens ansvar

Du som är direkt drabbad av stormskador på din fastighet uppmanas att ta kontakt med ditt försäkringsbolag och andra sakkunniga för att få råd om hur du ska gå vidare för att åtgärda skadorna. Tänk på att vissa åtgärder kan vara tillståndspliktiga.

Väghållares ansvar

Även väghållare har eget ansvar för sina vägar. För en privat väg, vare sig den ägs av enskilda fastighetshetsägare eller en vägförening, ligger ansvaret hos respektive väghållare att själv åtgärda de skador eller åtgärder som krävs. Även Trafikverket och kommunen har ansvar som väghållare för sina respektive vägsträckor.

Utsatt kuststräcka mellan Beddingestrand och Smygehuk

Det har visat sig att kuststräckan mellan Beddingestrand och Smygehuk är den sträcka i Skåne som drabbats av flest skador till följd av stormen och det höga vattenståndet. Som ett led i arbetet med att skydda kusten kommer representanter från kommunen, konsultfirman Sweco, SGU (Sveriges geologiska undersökning), samt Lunds Tekniska Högskola att besöka kuststräckan de kommande dagarna.

Kommunens långsiktiga arbete med kustskyddsfrågan

Kommunen arbetar strategiskt långsiktigt för att säkerställa ett kommande kustskydd. I förra veckan gav mark- och miljödomstolen godkännande till den ansökan kommunen lämnat in om att uppföra kustskydd och vall för delar av Västra Sjöstaden som kommer utgöra del av nytt bostadsområde samt skydda delar av staden mot kommande havsnivåhöjningar.
Det är den första delen av ett omfattande kustskydd utmed vår tre mil långa kustlinje och den delen som var först ut i ansökningsprocessen. För Smygehuk och Beddingestrand har Sweco genomfört ett omfattande utredningsarbete. Swecos rapport har kompletterats under 2022 och 2023 för att för att försöka identifiera storskaliga lösningar som ger bäst effekt och där kommunen kan vara med för att bidra i största möjliga mån.

Kontakt

Behöver du komma i kontakt med kommunen, ring på telefon 0410-73 30 00.

Mer information

Kustskydd i Trelleborg

Ett tematiskt tillägg till Trelleborgs översiktsplaner för stigande hav och översvämning vann laga kraft tidigare i år. Dokumentet innehåller kommunens syn på risken för översvämning och erosion längs med kusten. Det visar också övergripande på möjliga lösningar för hur riskerna kan minska eller upphöra.

Tematiskt tillägg till Trelleborgs översiktsplaner för stigande hav och översvämning