Efter stormen: Röjningsarbete pågår i hela kommunen

Publicerad:

Både Trelleborgs kommun, fastighetsägare och kommuninvånare har på olika sätt drabbats av helgens storm och de höjda havsnivåer och skador som ovädret orsakat. Kommunen har förståelse för de materiella förluster som stormen åsamkat privatpersoner och fastighetsägare på grund av bland annat erosionsskador och nedfallna träd.

Redan på lördagsmorgonen var kommunen på plats för att röja på de stormdrabbade platserna. I Smygehamns hamn rensades båtuppställningsplatsen från tång och sten som sköljt över platsen.

Fotograf: Trelleborgs kommun

På flera platser längs kusten arbetar kommunen just nu med alla tillgängliga resurser för att säkerställa samhällsviktiga funktioner och röja upp allmän platsmark.

– Vårt primära uppdrag har allt sedan fredagsnatten varit att säkerställa funktion och drift av våra samhällsviktiga funktioner som vatten, avlopp och infrastruktur, säger Mats Linderholm, förvaltningschef för tekniska serviceförvaltningen.

Utlopp för dagvatten rensas

Fredagsnattens storm har bland annat orsakat skador på vägar och fastigheter i Trelleborgs tätort och på andra platser längs sydkusten. Bland annat har skador på strandpromenaden vid Västra småbåtshamnen tvingat kommunen att tills vidare stänga promenaden. Gång- och cykelviadukten söder om Albäcksskogen vattenfylldes, men kunde redan under lördagskvällen tömmas och saneras.

– För att vi inte ska riskera översvämningar i närtid har Kretslopp och vatten under hela helgen rensat dagvattenutlopp på flera olika platser. Parallellt med det fortsätter arbetet med att identifiera helhetsbilden så att vi därefter kan utföra de reparationsarbeten som kommer att behövas.

Undvik att vistas i arbetsområden

Mats Linderholm betonar att det pågår ett intensivt uppröjningsarbete på olika platser i kommunen men att det kan ta lång tid innan allt är återställt.

– Vi kommer att behöva besiktiga en del av de skador som uppstått innan vi kan påbörja åtgärder, men några kan vi börja direkt med. Under lördagen påbörjade vi en allmän uppstädning efter stormen där vi bland annat arbetar med att forsla bort fallna träd och grenar och ta ned träd som skadats eller hotar att falla.

Pågående arbete med nedtagning av träd och återställning av vägytor kring Smygehuk innebär att det för närvarande inte är lämpligt att röra sig i eller uppehålla sig i kustpartierna eller andra stormdrabbade områden där kommunen arbetar.