Efter stormen: Josefine städar kusten från Skateholm till Skåre

Publicerad:

Byggmaterial och plast. Fiskenät, metall och glas. Med stormen Babet och havsnivåhöjningen natten mellan den 20 och 21 oktober spolades stora mängder skräp upp på stränderna, i vissa fall långt upp på land. Nu städar Josefine Grafström tillsammans med nio snabbrekryterade trelleborgare kommunens tre mil långa kust mot Östersjön.

Delar av kommunens strandstädningspatrull: Josefine Grafström. Ingela Eriksson, Gunnel Jepson och Richardo Nkunzimana snyggar upp stränderna efter stormen Babet.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Prio ett i kommunens arbete efter stormen var att så snabbt som möjligt säkra att samhällsviktiga funktioner upprätthölls. Igensatta dagvattenutlopp rensades, vägar röjdes. En dryg vecka senare inleddes arbetet med att städa stränderna från skräp och spillror som ovädret kastat upp på land.

Boende glada för hjälpen

Josefine Grafström, skötselarbetare på stadsmiljöavdelningen, leder kommunens nykomponerade grupp av strandstädare – nio nya kollegor och fram tills nyligen arbetssökande trelleborgare som snabbrekryterats för uppgiften. Synen som mötte gruppen när de påbörjade arbetet var inte upplyftande.

– När vi först kom ut så var det en sådan förödelse, säger Josefine Grafström. Man blir både ledsen och förbluffad över vilka krafter naturen har. Därför tycker jag att det känns extra viktigt att vi alla går tillsammans och hjälps åt. Vi träffar mycket människor som bor längs kusten och de allra flesta är glada att vi kommer och samlar upp allt skräp som ligger kvar.

Städat fram till Böste

Vissa sträckor ser okej ut. På andra håll finns mycket att ta hand om. Mängden spillror av sönderslitna bryggor, stegar, träd, buskar och möbler gör det svårt att beräkna hur lång tid det kan ta att genomföra strandstädningen. Josefine uppskattar att det kommer ta ytterligare några veckor innan Trelleborgs stränder är skräpfria.

– Vi började i Skateholm längst ut i öster och rör oss västerut längs kusten. Slutmålet är Skåre. Jag fick uppdraget den 30 oktober så vi har snart varit igång i två veckor, men redan direkt efter stormen var många andra duktiga kollegor ute och rensade upp och säkrade det allra viktigaste.

Gänget, som Josefine kallar sig och sina nya kollegor, har efter knappt två veckors arbete nått fram till Böste. Längs vägen har strandstädarpatrullen samlat upp stora mängder bråte som lagts på högar. Bråten samlas därefter upp maskinellt och forslas bort.

Rekryterade internt inom kommunen

– Vi fick stor hjälp att snabbt hitta bra personer som kunde göra jobbet genom ett samarbete mellan kommunens arbetsmarknadsförvaltning.

Kommunens arbetsmarknadsförvaltning som bland annat ansvarar för att arbetssökande trelleborgare ska komma till jobb kunde tack vare en redan upparbetad kontakt med tekniska serviceförvaltningen snabbt hitta lämpliga personer för uppdraget. De nio gör ett stort jobb – på de platser där det är möjligt.

– Vi måste sätta säkerheten främst så vi rör oss bara på de ställen där arbetsmiljön bedöms vara säker, men alla jobbar på så snabbt det går, säger Josefine. Det kan hända att vissa högar med bråte och skräp blir liggande en liten tid på de platser vi städat tidigare, men allt kommer att hämtas upp. Jag hoppas och tror att de som bor längs kusten har tålamod.

Mer läsning

Efter stormen: Information till dig som drabbats av stormskador

Efter stormen: Frågor och svar