Detaljplan för Östra ringvägen på väg till fullmäktige

Publicerad:

Nu återstår bara ett sista beslut innan Östra ringvägen kan byggas. Detaljplanen som gör det möjligt att bygga en ringväg mellan väg 108 och riksväg 9 behandlades i veckan av kommunstyrelsen. Om några veckor tas den upp av kommunens högst beslutande organ, kommunfullmäktige.

Visualiseringsbild av Östra ringvägen vid Gyllevägen.

Fotograf: Liljewall arkitekter

– Det är oerhört glädjande att vi kommit så långt i arbetet att vi är redo att anta detaljplanen. Ringvägen är en viktig förutsättning för fortsatt utveckling av Trelleborg i linje med vår vision och strategiska utvecklingsplaner, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin.

Kommunen har under arbetet med detaljplanen gjort ett flertal utredningar kring ringvägens placering samt arkeologi, grundvatten, buller, ljus med mera. Syftet med utredningarna är att säkerställa att markområdet är lämpligt för en ringväg.

Detaljplanen har under arbetets gång visats upp för allmänhet och myndigheter två gånger – under samrådet och granskningen. Kommunen har tagit ställning till de synpunkter som kommit in och besvarat dem.

Dialog med myndigheterna

Både Trafikverket och Länsstyrelsen lämnade in positiva yttrande under granskningsperioden.

– Parallellt med detaljplanarbetet har kommunen slutit en avsiktsförklaring med Trafikverket som lett till att vi nu har en god och regelbunden dialog med de statliga myndigheterna. Det är också en tydlig framgångsfaktor, säger Mikael Rubin.

Frågan om antagande av detaljplanen behandlades av kommunstyrelsen på sammanträdet den 7 april. Kommunstyrelsen beslutade då att skicka vidare ärendet till fullmäktige med rekommendation om att anta detaljplanen. Ärendet ska tas upp på fullmäktiges nästa sammanträde, den 24 april.

Bakgrund

Arbetet med ringvägen är en del av stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025. Projektet inleddes 2016 när kommunfullmäktige med bred majoritet beslutade att Trelleborg ska ha en östlig ringväg senast 2025.

Kuststad 2025 innebär satsningar på infrastruktur, näringsliv och nya stadsdelar med 7000 bostäder i kustnära läge.

Delar av projektet är samfinansierat av EU.

Kategorier