Dags att rösta fram En miljon idéer

Publicerad:

Idag startar röstningen för En miljon idéer i Trelleborgs kommuns norra landsbygdsområde. I röstningslistan finns ett trettiotal förslag som berör olika delar av området. Röstningen pågår fram till och med den 1 maj.

Alla medborgare, fastighetsägare och näringsidkare inom norra landsbygdsområdet får rösta – även barn under 18 år får lägga tre röster vardera. Rösterna ska läggas på olika förslag.

Skälet till att varje person har flera röster är att erfarenheten visar att förslagsställare oftast lägger sin första röst på sitt eget förslag och fördelar sina övriga röster mer solidariskt.

Många inlämnade förslag

Över hundra förslag är inlämnade, med bra spridning i området. Det är ungefär lika många som lämnades in i södra området förra året. Efter granskning och sammanslagning går cirka trettio förslag vidare till röstning.

Erik Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen, berättar:

– Corona-pandemin har lett till ett ökat behov av att kunna träffas utomhus, vilket märks bland förslagen. Trevliga platser att mötas ute, för att ha picknick, fika och/eller grilla har önskats av många, liksom sammanhängande stråk för promenader och motion som löpning eller cykling.

Röstningen pågår till den 1 maj och vilka förslag som sedan faktiskt kommer att genomföras, beräknas vara klart i juni.

– Vi tackar för alla bidrag och hoppas att många vill vara med oss i det fortsatta arbetet. Alla förslag är mycket värdefulla i kommunens planering, oavsett om det går att genomföra dem i detta projekt eller inte, påpekar Erik Lundström.

Minst fem förslag genomförs

Resultatet av röstningen fastställer vilka förslag som ska genomföras. Fem miljoner kronor är avsatta för årets medborgarbudget i norra landsbygdsområdet. Då ett förslag får kosta högst en miljon kronor, kommer åtminstone de fem förslag som får flest antal röster att genomföras.

Bro och utegym färdiga i söder

I södra landsbygdsområdet genomfördes En miljon idéer under 2020. Där blir det slutligen sex förslag som kommer att se dagens ljus. Ett par av förslagen är färdigställda, en bro över Diesbäcken i Beddingestrand och ett utegym i Skateholm. Övriga fyra förslag beräknas bli klara under våren.

Bakgrund

Medborgarbudget är en modell för delaktighet, som ska komplettera det goda samarbetet med föreningslivet för att nå samhällsengagemang hos ännu fler medborgare. Syftet är också att öka förutsättningarna för att investeringarna som genomförs kommer många till del. Utgångspunkten är att avsätta resurser till investeringar, låta medborgarna vara med och lägga fram förslag till hur resurserna ska användas och därefter i demokratisk ordning rösta fram vilket eller vilka förslag som ska genomföras.

Se förslagen och rösta

Listan med förslag och all information om hur du gör för att rösta finns att ta del av via länken nedan.

Rösta på En miljon idéer

Läs mer på: www.trelleborg.se/enmiljonideer

Kategorier