Elevernas reportage från Hållbarhetsdagen

Reportaget är skapat av elever på Handels- och administrationsprogrammet på Söderslättsgymnasiet. De har inom ramen för studierna i svenska arbetat med hållbarhet och journalistiskt berättande i text och bild. Eleverna har medverkat i planering, genomförande och uppföljning av uppdraget och arbetat såväl på egen hand som tillsammans i grupp för att skapa ett gemensamt reportage om Hållbarhetsdagen.

Elever från Kunskapsskolan samtalar med politiker om ett hållbart Trelleborg.

Fotograf: Maria Glawe

Här är några tankar som eleverna delade med sig av i efterhand:

– Jag tyckte att det var en meningsfull uppgift, man kan säga att det var två flugor i en smäll. Vi lärde oss både att vara journalister men även om de 17 globala målen.

Det mest värdefulla enligt eleverna var dels att få höra olika åsikter och tankar om hållbarhet, dels att få vara med om utmaningen att skriva ett reportage tillsammans i grupp och dels att få testa på att “jobba” som journalister och att skriva för verkliga mottagare.

– Det kräver mycket kommunikation och samarbeten som man efter detta arbete har blivit mycket bättre på.

Eleverna visade stort engagemang för uppdraget.

– Jag tycker att vi har jobbat bra och att vi lär oss mycket.

Reportaget:

Blåsigt men brinnande engagemang för hållbarheten i Trelleborg

Idag är det dags för den första Hållbarhetsdagen i Trelleborg. Det är en fortsättning på Framtids- och innovationsdagen, vilket har varit en återkommande dag i Trelleborg med hållbarhet i fokus. Trelleborgs kommun beskriver att syftet med dagen är att samlas kring kommunens vision: ”Trelleborgs kommun ska vara en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt” och kring de tre beslutade inriktningsmålen för 2020-2023: “tryggt och säkert samhälle, barn och ungas uppväxtvillkor och utvecklingsmöjligheter samt attraktivt näringsliv.”

Vinden viner genom tälten på Stortorget när klockan slår nio på morgonen. Frukostminglet har varit i gång i över en timme och tälten kämpar aktivt mot den hårda vinden. Temperaturen i luften är inte särskilt varm, men den rykande heta kaffekoppen lyser upp morgonen för besökarna. Vi tar oss tid och låter ögonen svepa över det livliga tältområdet för att hitta någon att intervjua. Vi är nyfikna på vad människorna här tycker om dagen och vilka förhoppningar samt förväntningar de har. Vår uppmärksamhet fastnar vid en FN-ambassadör som är på plats och vi beslutar oss för att inleda vår intervju där.

Första intervjun

– Det är kul att vara här. Jag ser fram emot att träffa människor och hämta inspiration till nya idéer”, säger hon och tillägger: Jag tror att den här dagen kommer att hjälpa Trelleborgs invånare att tänka mer hållbart om framtiden.

Vi tackar för intervjun och rör oss vidare till nästa person som fångar vår uppmärksamhet. Snabbt hittar vi en passionerad deltagare som glatt delar med sig av sina förväntningar inför dagen:

–vJag ser verkligen fram emot dagen och min förhoppning är att andra här också ska känna samma entusiasm. Jag hoppas att den här dagen kommer hjälpa människor att ändra sina inställningar och börjar tänka mer hållbart.

Vi går vidare till nästa person som också har höga förväntningar på dagen:

– Jag ser verkligen fram emot dagen, särskilt möjligheten att träffa Trelleborgs invånare som delar samma intresse och viljan att påverka. Jag tror att efter idag kommer medvetenheten om hållbarhet höjas.

Föreläsning

Efter det inspirerande samtalet beger vi oss mot det stora tältet där en hållbarhetsredovisning och diskussion om strategisk hållbarhet för företag äger rum. Efter en timmes ögonöppnande föreläsning passar vi på att prata med talaren som kommer från företaget EcoTech – om varför det är så viktigt för företag att arbeta med hållbarhet och vilka konsekvenser det kan få om man inte gör det.

– Det är viktigt att jobba hållbart just för att stå ut från sina konkurrenter så att man inte hamnar efter men också för att få mer investerare till företaget. Nackdelarna är ju då att man hamnar efter och det finns en risk för att man hamnar utanför marknaden.

Vi frågade också om hon kunde ge några tips till oss om hur man ska jobba hållbart i våra UF-företag i år. Vi fick svaret:

– Ni ska alltid tänka på varifrån ni får materialet ni ska använda, vilka miljöfrågor vi ska jobba med och involvera hela företaget i det för att alla ska vara på samma bana.

Vi lämnar tältet och tar en stund för att utforska de olika stationer som olika organisationer och företag satt upp. Vi möter då Maria Pojjesdotter, representant för organisationen LEADER.

– LEADER är en organisation som får pengar från EU-fonder till projekt inom områdena landsbygd, mat och ekonomi”, förklarar hon. När vi frågade om hennes egna hållbarhetsvanor berättade hon: Jag odlar mycket själv, köper varor med röda lappar och äter efter säsong.

Hållbar skolmat

Vi traskar vidare efter det spännande samtalet med Maria. Doften av klimatsmart pasta bolognese (med färs av gulärta) är det som lockar oss. Vi möter Torbjörn, kock till dagens hållbara meny (vardagligen arbetar han i köket på Söderslättsgymnasiet) som delar med sig av information om hållbar skolmat:

– En mer hållbar skolmat handlar om att ta vara på råvarorna, undervisa eleverna om att inte slösa mat, öka ekonomiskt tänk, säger han och betonar: Hållbar mat behöver inte vara dyrare. Det handlar om att använda resurserna klokt och minska matsvinnet.

Vi tackar för intervjun och förklarar för Torbjörn att vi ska försöka minska matsvinnet på Söderslättsgymnasiet.

Efter det vandrar vi vidare till Stadsparken där trygghetsvärdarna befinner sig. Vi pratade med trygghetsvärdarna om några frågor angående Sommargatan, deras workshop och vad man kan göra för att generationsparken ska bli mer säker samt tryggare.

– Det har varit mycket problem med att ungdomar hänger och stökar därför beslöt vi oss för att göra en sommargata för att förhoppningsvis kunna vända det till en tryggare plats. Generationsparken har tyvärr också varit en osäker plats och där har vi uppmanat familjer med barn att hänga samt skaffat massa aktiviteter för ungdomar och äldre som en skatepark, säger en av trygghetsvärdarna och tillägger: I vår workshop har vi en massa aktiviteter som får ungdomar att bidra till samhället som till exempel vad ungdomar är intresserade av att se i parken.

Efter att ha kollat in trygghetsvärdarnas workshop rör vi oss vidare för att intervjua ingen mindre än en av arrangörerna för dagen Felicia Olofsson, hållbarhetsstrateg. Vi är nyfikna på hur Felicia ser på hållbarhetsdagen och vad hennes förväntningar är.

– Denna dagen handlar främst om att sprida kunskap och hållbara strategier och jag hoppas att dagen har fått ungdomar speciellt att lära sig mer om hållbarhet, säger hon.

Vi frågade om hon hade satt upp ett system för att veta hur många som kommer då det bjuds på mat och man vill ju säkerhetsställa att det inte tillagas för mycket mat.

– Vi har satt upp ett anmälningssystem för att veta ungefär hur många som kommer att dyka upp idag.

Diskussion med politiker

Vi avrundade intervjun och pratade sedan med några elever från Kunskapsskolan som var på plats för en diskussion med politikerna kring deras tankar och idéer för att göra Trelleborg mer hållbart. De vill bland annat förbättra skateparken samt göra nya trivsamma platser de kan hänga på. Från samtalet med eleverna övergick vi till att prata med politikerna som precis lyssnat uppmärksamt när eleverna från Kunskapsskolans hållbarhetsråd delade sina idéer för att förbättra hållbarheten i Trelleborg. En av idéerna som de presenterade är att man kan odla, då behöver man inte transportera mat. Politikerna sa att det är viktigt att lyssna på oss som bor här och att det är bra om man hade ett forum. Politikerna var överens om en sak och det är att man skall se till att bidra till en hållbar framtid och att leva hållbart är att göra val som gör att det alltid kommer att finnas en morgondag.

Slutligen så pratade vi med Ingrid Remvall som höll i en föreläsning om hållbarhet på scenen för gymnasieelever och därefter höll i en kreativ poesiworkshop. Hon har faktiskt också skrivit några böcker. En är till barn medan den andra är till vuxna, men innehållet i båda var nästan samma eftersom idén är att man skall vara kreativ samt mer hållbar. I böckerna finns några övningar och tips om hur man kan göra just det.

Vi tycker att Hållbarhetsdagen är en inspirerande dag där hållbarhet och framtiden är i fokus. Hållbarhet är självklart för alla åldrar i Trelleborgs kommun därför finns både ett område i Stadsparken där barn och unga kan lära sig om hållbarhet och aktiviteter för alla på Stortorget. Efter en lång, blåsig och lärorik dag som journalister går vi därifrån med inblick i hur man kan vara mer hållbar.

Bildningsförvaltningen