Yrkeskedjor skapar snabbare väg till arbete

Publicerad:

Innovativa lösningar för snabbare väg till arbete och bättre förutsättningar att etablera sig i samhället, det är syftet med projektet Yrkeskedjor som drivits i Trelleborgs kommun sedan april 2020. Projektet, som riktar sig till personer med kort utbildning, har lett till både nya arbetssätt och utbildningar. Och flera av deltagna har fått anställning.

Inom ramen för projektet har man skapat lokala jobbspår som är ett är ett samarbete mellan kommunen, arbetsförmedling och näringslivet. Ett av de första som skapades var tillsammans med Sandvik SRP AB som behövde gjutare.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Projektet är en del i vårt sätt att jobba med kompetensförsörjning för framtiden. Många arbetsgivare upplever idag att det är svårt att hitta rätt kompetens samtidigt som det finns många som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Joakim Zetterholm, projektledare på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg. Genom samarbeten både inom kommunen och med externa aktörer jobbar vi för att fylla kompetensgapet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Branschinriktad SFI standard i Trelleborg

Det första uppdraget i projektet var att se över hur SFI-undervisningen kunde anpassas för att bli en del i arbetet med kompetensförsörjning. Resultat blev att all undervisning på SFI i Trelleborg är branschinriktad, det vill säga att den som ansöker till utbildningen samtidigt väljer vilken inriktning man vill satsa på. I undervisningen ingår även branschpraktik som då blir en fördjupning och möjlighet att träna svenska i den bransch som eleven valt.

– Vi arbetar mot branscher som har ett kompetensförsörjningsbehov och har fått positiv respons från både elever och näringslivet. Bransch-SFI är numera en del i vårt ordinarie arbetssätt, säger Joakim.

Trelleborgs sätt att arbeta med branschinriktad SFI är ett nytt sätt att ta sig an uppdraget och forskningen på området är begränsad. Inom ramen för projektet gör därför följeforskare studier inom både språk- och arbetslivsforskning. Ulf Ericsson, professor i arbetslivsvetenskap och Robert Walldén docent i svenska med didaktisk inriktning, kommer båda med forskningsrapporter inom kort.

Jobbspår och lärlingsutbildningar alternativ väg till jobb

I nära samarbete med arbetsförmedlingen och lokala företag har sex så kallade Jobbspår startats. Jobbspår är en kombination av utbildning och praktik där arbetsgivaren är delaktig i att ta fram upplägget.

– Här har vi sneglat på hur Malmö stad och arbetsförmedlingen samarbetar och skapat våra egna lokala jobbspår. Deltagarna får sin praktik ute på företaget som varit med och tagit fram jobbspåret och kombinerar det med utbildning på vuxenutbildningen i Trelleborg. Sedan starten har 18 personer fått jobb hos arbetsgivare i olika branscher och till våren planerar vi att starta ett nytt jobbspår inom lokalvård och hotellstäd, säger Joakim Zetterholm.

Under rubriken Från jord till bord har man även startat tre lärlingsutbildningar: kock, styckare och djurskötare. De två senare togs fram i samarbete med Hörby kommun.

– Precis som i arbetet med jobbspåren har vi ett nära samarbete med lokala företag som utryckt ett behov av en specifik kompetens som de upplever är svår att rekrytera. Genom lärlingsutbildningarna får företagen skräddarsydd spetskompetens och de studerande en komplett yrkesutbildning, säger Joakim.

Goda exempel spreds på avslutande konferens

I veckan bjöd man in andra kommuner och samverkansparter till en spridningskonferens för att dela med sig av erfarenheter och goda exempel från arbetet. Deltagarna fick höra om olika delar av projektet från både följeforskarna, företagare, SFI-elever och medarbetare i kommunen.

– Jag hoppas att vi inspirerat till nya samarbeten, idéer och möjligheter, avslutar Joakim Zetterholm.


Yrkeskedjor – fakta

Projektet ägs av arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun och bekostas av Samordningsförbundet. Yrkeskedjor startades 1 april 2020 och avslutas 31 december 2022. En ansökan om förlängning har dock lämnats in för delar som fick skjutas upp på grund av pandemin. Det gäller framförallt arbetet för att SFI-elever på lägre nivå ska komma i kontakt med arbetsplatser.