Victoriasalongen tillbaka i sin hemmahamn

Publicerad:

Länge var det oklart var inredningen från SS Drottning Victoria skulle kunna byggas upp på nytt och bli tillgänglig för allmänheten. Men nu är det klart och på fredag slås portarna till Victoriasalongen upp i en tillbyggnad till centralstationen – bara ett stenkast från ångfartygets gamla hemmahamn.

Bengt Nilsson och Jimmy Brorsson är entreprenörerna som tillsammans ger Victoriasalongen nytt liv.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Många har jobbat hårt för att allt ska bli klart i tid till invigningen den 2 december. Utbyggnaden på omkring 300 kvadratmeter har arkitektritats för att rymma den gamla inredningen, fördelad på två rum. Det befintliga köket har renoverats och anslutits till utbyggnaden. In i det sista jobbar de lokala hantverkarna, som handplockats till projektet, med de sista detaljerna.

Bengt Nilsson och Jimmy Brorsson är entreprenörerna som tillsammans ser till att allt hänger ihop. Bengt Nilsson, vd för Alsingevallen, i sin roll som fastighetsägare och Jimmy Brorsson som krögare. De är båda ur-trelleborgare och intygar att Victoriasalongen är ett riktigt hjärteprojekt.

– Jag ser det som en chans att ge tillbaka något till staden. Det är fint att känna att vi genom det här kan tillföra något till Trelleborg, säger Bengt Nilsson.

Bengt Nilsson ser framför sig hur det i framtiden kan skapas en uteservering söder om byggnaden.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Jimmy Brorsson har jobbat i många olika restaurangkök sedan han började på hotell- och restaurangprogrammet på Söderslättsgymnasiet för 20 år sedan, senast på Tareq Taylors Kockeriet.

Men han har aldrig jobbat i Trelleborg. Nu ser han fram emot att få verka på hemmaplan och boka in konferenser och möten i kombination med mat i Victoriasalongen som totalt har plats för 75 sittande gäster i matsalen.

– Trelleborg har alltid varit mitt hem, men jag har i princip aldrig jobbat här. Nu kommer jag få nytta av allt jag lärt mig eftersom jag planerar att skräddarsy maten utifrån varje enskild bokning, säger Jimmy Brorsson som bland annat funderar på att införa temakvällar.

– Det vore till exempel roligt att servera samma typ av mat som man åt ombord på båten för 100 år sedan.

Jimmy Brorsson har jobbat i många kök, men aldrig i Trelleborg och aldrig på sin egen krog.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

De är båda måna om att så många som möjligt ska få uppleva den unika platsen och ta del av historien kring ångfartyget SS Drottning Victoria. Förhoppningen är att i framtiden kunna arrangera guidade visningar.

Jimmy Brorsson tror att det finns många personer i hans eget och Bengts nätverk som kommer att lockas av den annorlunda och välbevarade miljön.

– Vi rör oss i ganska olika kretsar som jag tror kompletterar varandra, säger han.

Läget för Victoriasalongen är på många sätt optimalt. Möjligheten att enkelt ta sig hit med tåg eller buss är en stor fördel både för restaurangbesökare och vid konferenser. Genom strategiskt placerade glasdörrar och fönster skapas ett naturligt ljusinsläpp samtidigt som besökarna får visuell kontakt med vattnet.

– När hamnen flyttat kan vi fortsätta att utveckla platsen söder om byggnaden, säger Bengt Nilsson och målar upp bilden av uteservering med utsikt mot havet.

Det är tydligt att Victoriasalongen hittat tillbaka till sin hemmahamn.

Den över 100 år gamla inredningen kommer till sin rätt i den nybyggda lokalen.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Kuriosa om SS Drottning Victoria

    • Ångfartyget SS Drottning Victoria trafikerade sträckan Trelleborg-Sassnitz under perioden 1909-1968.
    • Ångfartyget, som gick under smeknamnet Drottningen, har använts för specialuppdrag under både första och andra världskriget. Fartyget användes såväl för transport av krigsfångar som för att lägga ut minor.
    • I perioder har Drottningen trafikerat andra sträckor, som till exempel Trelleborg-Gdansk, Trelleborg-Travemünde och Malmö-Köpenhamn.
  • I april 1917 reste Vladimir Iljitj Lenin med Drottningen för att ta sig hem och delta i revolutionen i sitt hemland. Det sägs att han köpte ett par nya byxor i Kleins varuhus under uppehållet i Trelleborg.

  • Drottning Victoria byggdes på Swan, Hunter & Wigham Richardson i Newcastle. Det sägs att delar av ritningarna användes vid bygget av den olycksaliga Titanic några år senare.

  • När fartyget togs ur trafik bevarades inredningen från matsalen, konversationssalong och delar av en foajé. Möbler och armaturer och lite kuriosa finns också bevarade.  

    Inredningen var uppbyggd i före detta Forum-huset i Trelleborg 1993-2015 men fick plockas ner när huset skulle rivas för att skapa plats för nya bostäder. 

    Länge var det oklart var inredningen skulle kunna byggas upp på nytt, men 2019 beslutade kommunstyrelsen att inredningen skulle byggas upp i anslutning till Trelleborg Centralstation.