Världsunik väggmålning ska skapas i Trelleborg

Publicerad:

En världsunik muralmålning – 80 meter lång, 6 meter hög – ska bli Trelleborgs nya underverk! Tillsammans ska hundratals trelleborgare minnas, visionera och skapa framtidens offentliga vardagsrum.

På Dux gamla tomt ska världens största väggmålning skapas.

Fotograf: Streetcorner

På Strandridaregatan, ett stenkast från havet finns Jätteväggen. En plats som format både stad och människor. Där dånade DUX legendariska möbelfabrik, myllrande av hårt arbetande och drivna människor med uppfinningsrikedom, kreativitet och med känsla för hållbarhet och kvalitet. Allt lämnar avtryck och nu är det dags att följa tiden, dags för förvandling och framtidstro.

Genom att engagera så många som möjligt slår vi världsrekord i flest antal aktiva deltagare i en gemensam mural. Tillsammans ska vi skapa en ny entré till Trelleborg där vi inspireras av stadens fantastiska och stolta kulturhistoria som vävs samman – med gemensam ägandekänsla, kunskapsutbyte och ett helt unikt besöksmål i sikte.

Efter tre år med givande samarbeten har återigen muralmålarna från Streetcorner bjudits in av Trelleborgs kommun för att förverkliga ett drömprojekt med maxat medskapande. Med inspiration från en framröstning av Trelleborgs sju underverk kommer experimentella workshops med unga vuxna vara vägen att utforska motivet som ska uppföras.

Var med och forma framtidens offentliga vardagsrum – var med och sätt Trelleborg på världskartan!

Jätteväggen – World’s Greatest Collective Mural

Process

  • Alla trelleborgare inkommer med idéer och visioner genom @Jätteväggen på instagram.
  • Lokala föreningar bjuds in att dela bilder och inspiration inom sina specifika intresseområden.
  • Förberedande workshops sker vecka 19, där Kulturskolan och kommunens fritidsgårdar deltar.
  • Konstnärer från Streetcorner sammanställer materialet tillsammans med Trelleborgs Museum och representanter från de lokala nätverken Krets och Magora.
  • Muralen uppförs och alla välkomnas att delta genom anmälan.
  • Vi startar vecka 24 och arbetet pågår under cirka två veckor.

Vi kommer boka grupper med max åtta deltagare åt gången. Vi tar största möjliga hänsyn och följer rådande coronarestriktioner.

Detta är ett samverkansprojekt där många aktörer medverkar och fler ständigt ansluter. För att slå ett världsrekord behöver vi hela stadens engagemang!

Bakgrund

I samband med att Trelleborgs kommun gör iordning ställplatser för husbilar på DUX gamla tomt på Strandridaregatan har tekniska serviceförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen inlett ett samarbete. Visionen är att skapa en muralmålning på den tomma jätteväggen som gränsar till ställplatserna. Byggnaden och väggen ägs av Serneke som är positiv till projektet.

Konstnärerna

Streetcorner är kreatörer, samverkare och visionärer som brinner för ett mer färgsprakande Sverige. Deras team består av ett brett kontaktnät av konstnärer från hela världen med visionen att alla ska ha förmåga och utrymme att delta, utforma och påverka sin omgivning. De leder och utför projekt inom gestaltad livsmiljö utifrån egna metoder med tendenser från urbankonst och muralism. Ledordet är each-one-teach-one och fokus är medskapande, gemenskap och community building.

Streetcornes webbplats