Väderläget: Kommunen förbereder för ansträngd situation

Publicerad:

Snö, regn och stigande temperaturer väntas i helgen. Mer nederbörd på redan vattensjuka marker kan innebära nya problem med översvämningar och påverkan på trafiken. Kommunen följer läget och står i beredskap för att hantera eventuella följder.

Plusgrader och förväntad nederbörd på frusna vägytor riskerar att innebära problem både för trafiken och för redan översvämningsdrabbade områden under kommande vecka.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Stor risk för ännu en omgång med besvärligt väglag och risk för halka på grund av snö eller regn väntar i helgen. Stigande temperatur och nederbörd kan spä på problemen både på vägarna och för de fastighetsägare som sedan tidigare drabbats av översvämningar.

Nederbörd och snösmältning kan ge problem

– För kommunen är den stora utmaningen kombinationen av ny nederbörd på vägar där snö och is redan ligger, säger tekniska serviceförvaltningens chef Mats Linderholm. Får vi dessutom ännu mera regn i nästa vecka kan det innebära nya problem med översvämningar.

Det senaste halvårets besvärliga väder började med stormen Babet och löstes av med stora regnmängder och ett strängt vinterväder. Stormskador, snö och isbildning har frestat hårt på bland annat vattenledningar och dagvattenutsläpp.

Går upp i beredskap

För att hantera eventuella problem med trafik och översvämningar i helgen och in i nästa vecka är tekniska serviceförvaltningen förberedda för att gå upp i en så kallad särskild händelse, vilket innebär att förvaltningen höjer beredskapen genom samordnad ledning, sammanhållen operativ verksamhet och kommunikation.

– Vädret under helgen och i början av nästa vecka med både snösmältning, blåst och kraftigt regn kommer högst troligt att ge förnyade problem för områden som redan har ett mycket ansträngt läge. Vi följer väderutvecklingen noga över helgen och kommer att göra en ny bedömning av läget på måndag.

Potthål i Järnvägsgatan

En konsekvens av det hårda vintervädret med minusgrader, snö och is är att stora potthål uppstått i Järnvägsgatan vid centralstationen. Gatan slits hårt inte minst av busstrafiken, och problemen med beläggningen är återkommande. Tekniska serviceförvaltningen är väl medveten om skadorna och har vid flera tillfällen informerat statliga Trafikverket som är väghållare.

– Vi skulle gärna åtgärda potthålen i Järnvägsgatan och väg 9 men det är faktiskt så att vi inte får lov att göra något åt det eftersom gatan ägs av Trafikverket, säger Mats Linderholm.

Manar till försiktighet på vägarna

– Som läget är med Järnvägsgatan kan jag bara informera om status och be folk att köra försiktigt. Med tanke på hur vintervädret ser ut att kunna bli i helgen är det klokt att ta det lugnt i trafiken oavsett var i kommunen man befinner sig. Det kan bli riktigt halt väglag med snö och regn som fryser i vägarna.

Om du drabbas av nya översvämningar

Om du drabbas av översvämning ska du kontakta ditt försäkringsbolag, dokumentera i form av bilder med mera, samt lämna in en anmälan via kommunens e-tjänst. Se länk nedan.

Om du inte kan lämna in en anmälan själv kan Kontaktcenter på telefon 0410-73 30 00 hjälpa dig med detta.

Det är viktigt för dig som är drabbad att du lämnar in en anmälan så att du kan få ett ärendenummer. Ditt försäkringsbolag kommer att kräva det av dig.

Mer information

Översvämningar

Rapportera källaröversvämning (Självservice)