Ungdomsrådgivning startar efter årsskiftet

Publicerad:

Den 2 januari 2024 är officiellt startdatum för en ny kommunal verksamhet: ungdomsrådgivningen. Det är en del av individ- och familjeomsorgens förebyggande enhet och vänder sig primärt till kommuninvånarna i åldern 10-20 år.

Josefin, Madeleine, Viktor och Gustav – tillsammans utgör de kommunens nya ungdomsrådgivning som i första hand finns till för unga kommuninvånare i åldern 10-20 år.

Fotograf: Trelleborgs kommun

– Hos ungdomsrådgivningen kommer det bland annat vara möjligt att få stöd, information och rådgivning i frågor som handlar om familjen, relationer, känslor eller om personen i fråga vill förändra något i sitt beteende, säger enhetschefen Li Djurfeldt.

Frivilligt och utan journal

Även i frågor som rör tobak, alkohol, droger och spel om pengar kan stöd och rådgivning ges, med undantag för personer över 18 år som har riskbruk/skadligt bruk av alkohol eller droger. Ungdomsrådgivningen kan också ge stöd till unga som utsatts för brott.

– Det är frivilligt att gå till ungdomsrådgivningen. Insatserna ges som service och ska fungera förebyggande. Vi för inga journaler, säger Li Djurfeldt.

Hon berättar att ungdomsrådgivningen har ett familjeorienterat förhållningssätt och ser den unge som en del i ett sammanhang. Därför sker arbetet nära enhetens samtalsmottagning, som i sin tur kan ge föräldrastöd och socialrådgivning till föräldrar och hela familjer.

– Ungdomsrådgivningen skiljer sig från Ungdomsmottagningen och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) främst genom våra verktyg, vårt familjeorienterade arbetssätt och det utåtriktade och uppsökande arbetet, säger Li Djurfeldt.

Detta kan ungdomsrådgivningen erbjuda

Här är några av insatserna som erbjuds:

Så här nås ungdomsrådgivningen

Ungdomsrådgivningen nås via 0734-667 331 alternativt ungdomsradgivningen@trelleborg.se.

Du kan följa arbetet närmare via Instagramkontot @forebyggandetrelleborg.