Trelleborgs kommun uppmärksammar Earth Hour

Publicerad:

”Tillsammans är vi världens chans” är temat för årets Earth Hour. Trelleborgs kommun uppmärksammar i år den speciella stunden med aktiviteter kring temat redan under veckan innan timmen är slagen.

Lördagen den 25 mars, mellan klockan 20.30 och 21.30, är det dags för den som vill uppmärksamma Earth Hour att släcka lamporna i en gemensam manifestation.

Lördagen den 25 mars, mellan klockan 20.30 och 21.30, är det dags för den som vill uppmärksamma Earth Hour att släcka lamporna i en gemensam manifestation.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Även om huvudsyftet med Earth Hour inte är att spara energi är den en viktig påminnelse om vad vi alla bör göra i dagens energikris. Släck lampan när den inte behövs och spara energi så minskar vi risken för tillfälligt elbrist. Genom att släcka och spara energi gör vi dessutom en insats för klimatet eftersom all energiproduktion påverkar miljön och klimatet, säger Meaza Yohannes, energi- och klimatrådgivare på Trelleborgs kommun.

Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att Trelleborgs kommun ska medverka i kampanjen Earth Hour.

Så här uppmärksammar Trelleborgs kommun Earth Hour i år:

  • Den 22 mars klockan 11.30-13.00 kommer kommunens budget- och skuldrådgivare och energi- och klimatrådgivare att anordna en pop-up rådgivning hos Svenska kyrkan i samband med kyrkans sopplunch.
  • Den 22 mars klockan 19.00-20.00 kommer kommunens energi- och klimatrådgivare att hålla ett föredrag om energieffektivisering av småhus till villaföreningen Västerjärsborna.
  • Den 25 mars klockan 10.00-14.00 kommer kommunens hållbarhetsstrateg och energi- och klimatrådgivare att stå utanför Vallengallerian och dela ut levande ljus med Earth Hour budskapet ”Släck för en ljusare framtid”.
  • Hela veckan och framåt uppmanas samtliga medarbetare på Trelleborgs kommun att släcka och stänga på arbetsplatsen.

Bakgrund

Earth Hour  är världens största klimatmanifestation och drivs av Världsnaturfonden (WWF). Syftet med Earth Hour är att skicka en signal till världens politiker och ledare om att ta klimatförändringarna och förlusten av den biologiska mångfalden på allvar. Kampanjen syftar dessutom till att inspirera till klimatsmarta vanor i vardagen.

Tips och inspiration

Vill du delta i manifestationen på ditt eget vis finns inspiration och tips på vad du kan göra under Earth Hour på Världsnaturfondens webbplats:

Så kan du delta i Earth Hour (Världsnaturfonden WWF)

Beräkna din miljöpåverkan med klimatkalkylator

Med hjälp av Världsnaturfonden (WWFs) och Stockholms miljöinstitut (SEIs) klimatkalkylator kan du enkelt beräkna hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar genom att svara på frågor om ditt boende, matvanor, resvanor och shopping och få tips på vad du kan göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck.

Beräkna din miljöpåverkan med klimatkalkylator:

Klimatkalkylatorn

Tillsammans är vi världens chans!

El- och energisparande i Trelleborgs kommun

Trelleborgs kommun arbetar på olika sätt med att minska elförbrukningen och sänka elkostnaderna. Det handlar bland annat om åtgärder för att spara el i kommunens lokaler och i utemiljön. Du som privatperson kan bidra genom att minska din energiförbrukning. Kommunen följer kontinuerligt läget kring eventuell effektbrist.

El- och energisparande (trelleborg.se)

Kategorier