Trelleborgs kommun förbereder boenden för ensamkommande

Publicerad:

Trelleborgs kommun arbetar just nu med förberedelser för att snabbt kunna färdigställa två boenden för ensamkommande barn från Ukraina. Tanken är att i god tid ha beredskap för att möta ett eventuellt behov av HVB-hem, hem för vård eller boende, om kommunen i närtid kan komma att ta emot ensamkommande barn från krigets Ukraina.

Trelleborgs kommun arbetar just nu för att förbereda två HVB-hem för ensamkommande barn från Ukraina. Hemmen ska vara en trygg och hemlik miljö för barnen.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Att ta hand om barn utan vårdnadshavare är ett av de svåraste uppdragen för en kommun under en flyktingström, därför vill vi i god tid se till att ha allt på plats, säger Zara Göransson Tosic, förvaltningschef på arbetsmarknadsförvaltningen och samordnare för kommunens arbete med flyktingmottagandet.

Agerar proaktivt och långsiktigt

Kommunens tidigare åtgärder har vidtagits för att kunna hantera situationen i det akuta skedet. De förberedelser som nu görs för att kunna ansöka om att driva HVB-hem är en del i kommunens långsiktiga beredskapsplan.

Genom proaktivt agerande vill Trelleborgs kommun vara så långt framme i förberedelserna att en anmälan till IVO om att bedriva HVB-hem för barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare snabbt ska kunna behandlas.

Höga krav på kompetens och säkerhet

Att sätta upp HVB-hem för ensamkommande barn ställer höga krav på säkerhet, på lokalernas utformning och utrustning och på personalens kompetens. Föreståndaren för ett HVB-hem bör ha en högskoleutbildning med inriktning mot socialt arbete, socialpedagogik eller beteendevetenskap. All personal måste också kunna visa ett godkänt utdrag ur polisens belastningsregister.

– Vi måste säkerställa att vi har vad som krävs från Socialstyrelsen för att boendena ska vara trygga, säkra och hemlika och uppfyller kraven i plan- och bygglagen, säger Zara Göransson Tosic. Det krävs också bemanning dygnet runt och alla medarbetare bör ha en eftergymnasial utbildning.

Jourhem och familjehem alternativ för små barn

Om endast ett fåtal barn eller små barn skulle komma till Trelleborg utan vårdnadshavare ser kommunen placering i jourhem eller familjehem som den bästa lösningen för barnen. Även här arbetar kommunen för att ha platser redo, men i dagsläget är det brist på både jour- och familjehem i Skåne. Trelleborgs kommun tar tacksamt emot ansökningar från privatpersoner som har möjlighet att ta emot ett barn eller ungdom i sina hem.

– Vi utreder ansökningarna och är lika noga med att säkerställa barnens trygghet när det gäller jour- och familjehem, men man behöver ingen speciell utbildning. Det viktiga är att man själv står på en stabil grund och har tid och vilja att engagera sig i en annan människa, säger Zara Göransson Tosic.

För dig som vill veta mer om jour- och familjehem