Trelleborgs kommun firar valborg med en film

Publicerad:

Trelleborgs kommun kommer även i år att uppmärksamma valborgsmässoafton genom en film. Lyssna på årets vårtalare och sjung med i allsången.

Kommuninvånarna får vänta ända fram tills filmlänken publiceras på valborgsmässoafton fredagen den 30 april klockan 16 för att få reda på vem som är årets vårtalare.

Vanligtvis firas valborg med bål både på Trelleborgen och Dalabadet, men i i år pratar vårtalaren till oss på film istället.

Fotograf: Susanne Nilsson

Vanligtvis arrangerar kommunen två olika våreldar; en på Dalabadet tillsammans med kören Cumpane och på Trelleborgen tillsammans med Trelleborgs Kammarkör. En inbjuden gäst håller vårtal. På detta sätt brukar trelleborgarna kunna fira att ”vintern rasat ut”.

På grund av coronapandemin kommer valborgsfirandet nu för andra året ske genom en film.

– Vi ser fram emot nästa år då vi förhoppningsvis kan fira på traditionellt sätt igen. Under tiden bjuder  vi på ett digitalt firande som är tillgängligt för alla. Jag hoppas att många passar på att titta på filmen och gör årets valborgfirande till en så bra högtid som möjligt. Passa på att dela upplevelsen med dina nära och kära på distans, säger Annika Eriksdotter, enhetschef för enheten för allmänkultur i Trelleborgs kommun.

Filmen publiceras på trelleborg.se klockan 16 fredagen den 30 april.

Gammal tradition

I Sverige firas valborgsmässoafton alltid den sista april och i folkmun kallas dagen för valborg. Den 30 april fyller dessutom kungen år och i Sverige är det därför en flaggdag. Valborg är en gammal tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden.

Valborgsmässoafton infaller på solens kvartspunkt i solhjulet, mitt i mellan vårdagjämning och midsommar. Man firar vinterns sista dag och många ser valborg som en symbol för våren och ljuset.

Kategorier