Trelleborgs kommun deltar i krisberedskapsveckan

Publicerad:

På måndag, den 26 september, inleds krisberedskapsveckan. Det är en nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. Trelleborgs kommun deltar med ett antal aktiviteter under veckan.

Mat är årets tema på krisberedskapsveckan som inleds på måndag. Trelleborgs kommun deltar med flera aktiviteter.

Fotograf: Melker Dahlstrand, MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) leder kampanjen och årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap.

Alla kan hjälpas åt

Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat. Människors kännedom om lokala risker behöver också öka.

– Om viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar så behöver var och en vara förberedd för att kunna bidra aktivt. Vi har dragit många lärdomar av pandemin om hur vi alla kan hjälpas åt. Det är viktigt att varje hushåll som kan, engagerar sig mer lokalt, säger Sebastian Meglic, säkerhets- och beredskapssamordnare i Trelleborgs kommun.

Detta händer i Trelleborg

Följande aktiviteter kommer att äga rum under veckan i Trelleborg:

 • Onsdag 28 september, Rådhusplatsen
  – Kommunens måltidsavdelning är på plats med sin foodtruck klockan 11-13. Verksamheten bjuder på förtäring, visar upp krismeny och pratar om krisberedskap.
  – Frivillig resursgrupp (FRG) är på plats inne på Valen klockan 13-15 och informerar om sin organisation och krisberedskap. Dessförinnan är FRG utanför City Gross klockan 8-12 och Ica Maxi klockan 10-12.
 • Torsdag 29 september, Ica Maxi Trelleborg 15.00-18.00
  – Frivilliga automobilkåren (FAK) informerar om sin organisation och krisberedskap.
 • Lördag 1 oktober, Stortorget
  – Kommunens måltidsavdelning är på plats med sin foodtruck klockan 11-13. Verksamheten bjuder på förtäring, visar upp krismeny och pratar om krisberedskap.
  – Frivillig resursgrupp (FRG) är på plats klockan 12-15 och informerar om sin organisation och krisberedskap.

– Vi vet att förberedda och engagerade invånare stärker både kommunens och vårt lands beredskap. Därför ser vi fram emot att delta i krisberedskapsveckan, säger Sebastian Meglic.

Mer information

Läs mer på trelleborg.se/krisberedskap

Läs mer på MSB:s webbplats