Tillgång till torget prioriteras när Sjöormen renoveras

Publicerad:

Nu startar renoveringen av Sjöormen. Från 1 februari etableras arbetsområdet på Stortorget, men trots att fontänen hägnas in ska torget även under våren fungera som en mötes- och handelsplats för alla trelleborgare.

Axel Ebbes fontän Sjöormen genomgår en omfattande renovering under våren. 1 februari inhägnas fontänen. Området hålls därefter avspärrat fram till återinvigningen som beräknas ske i juli månad.

Fotograf: Mathilda Zakrisson

Trelleborgs kommun kommer under våren 2024 att genomföra renoveringsarbeten av Axel Ebbes fontän Sjöormen på Stortorget i Trelleborg. I sommar ska ormen åter spruta vatten och bli det smycke för torget som den en gång varit.

Torsdagen den 1 februari börjar entreprenören Jonab att hägna in arbetsområdet närmast omkring fontänen. Området är därefter avspärrat till och med återinvigningen i juli.

Torghandeln samlas i sydöstra hörnet

Trots att fontänområdet inte är tillgängligt i vår kommer besökare att kunna använda Stortorget i stort sett som vanligt. Kommunen har under projekteringen också lagt stor vikt vid att kommersiella verksamheter ska påverkas så lite som möjligt.

Tidigare i veckan hölls en informationsträff med bland andra Citysamverkan, Trelleborgs museum och biblioteket. Projektet har även informerat näringsidkare och fastighetsägare kring torget om hålltider under våren.

– Större delen av torget kan användas precis som vanligt, men vi har blivit tvungna att flytta de fyra torgplatserna som normalt finns alldeles intill fontänen och koncentrera handeln till torgets sydöstra hörn, säger kommunens projektledare Urban Nordh.

VA-arbeten i mars

Infarten till torget och parkeringsytan på västra sidan kommer hållas avstängd i samband med inkoppling av vatten och avlopp till fontänen. Enligt planen ska VA-arbetet utföras från 28 februari till 6 mars. Under den aktuella perioden stängs Stortorgets parkering av.

Kartbilden visar hur fontänen inhägnas och spärras av från och med 1 februari.

Exakta datum samt anvisning om tillfälliga leveransvägar för verksamheter i anslutning till torget kommer att publiceras som driftinformation på kommunens webbplats några dagar innan torginfarten och parkeringen stängs av.

Mer information

Sjöormen totalrenoveras – klart i sommar