Sjöormen totalrenoveras – klart i sommar

Publicerad:

Trelleborgs kommun har nu upphandlat och kontrakterat Jonab för entreprenad av Sjöormen på Stortorget i Trelleborg. På torsdag hålls startmöte inför helrenoveringen som äntligen ska få Axel Ebbes majestätiska fontän från 1935 att spruta vatten igen.

Sjöormen på Stortorget har varit torrlagd länge. Nu genomför Trelleborgs kommun en totalrenovering av skulpturen, och i sommar ska Axel Ebbes fontän åter både bada i och spruta vatten.

Fotograf: Mathilda Zakrisson

Sjöormen har varit ur funktion under en längre tid på grund av vattenläckage och uttjänta pumpar, men nu inleds arbetet för att fontänen ska fungera som den en gång gjorde.

Byggstart efter julhelgen

Arbetet på plats på Stortorget beräknas kunna inledas tidigt i januari.

– Vi har upphandlat en totalentreprenad under hösten och skrev kontrakt med Jonab i förra veckan, säger kommunens projektledare Urban Nordh. På torsdag håller vi startmöte, och efter att entreprenören gjort klart detaljprojekteringen är det dags för byggstart. Som det ser ut nu blir det efter jul- och nyårshelgen, så det dröjer lite innan arbetet blir synligt på plats.

Projektet kompliceras av att den flera ton tunga statyn, inklusive den uppåt 50 meter långa svansen som omgärdar bassängen, måste flyttas för att entreprenören ska komma åt att byta ut vattenledningar, fontänens pumpar och gjuta en helt ny bassäng under statyn.

Spektakulärt lyft

– Hela Sjöormen kommer att lyftas åt sidan, säger Urban Nordh. Det blir ett försiktigt precisionsarbete som säkert kan vara ganska spektakulärt.

Den bortlyfta statyn kommer att placeras vid sidan av själva arbetsområdet, vilket innebär att några av de platser som annars hyrs ut till torghandlare kommer att tas i anspråk under den tid då bassäng, ledningar och tekniska installationer byts ut.

Effektfull belysning

Vid sidan av den nuvarande bassängen, under mark, finns ett teknikrum som inte möter dagens krav på bland annat arbetsmiljö. Detta rivs och ersätts av ett helt nytt som bland annat ska rymma modern styr- och reglerteknik för styrning av fontänen. Kring Sjöormen kommer också fyra belysningsmaster att resas som ska ge konstverket effektfull ljussättning.

Sjöormen skapades av konstnären Axel Ebbe och invigdes på sin plats på Stortorget i juli 1935 i samband med att Axel Ebbes konsthall på andra sidan Stadsparken invigdes. Skulpturen är utförd i brons och är fyra meter hög.

Den senaste renoveringen av Sjöormen genomfördes 1996.