Therese vill vara med och lyfta äldreomsorgen i Trelleborg

Publicerad:

Therese Lindgren är en av 30 medarbetare i Trelleborgs kommun som är med i äldreomsorgslyftet. Det är en nationell utbildningssatsning som innebär att hemvårdare vidareutbildas till undersköterskor. ”Vi måste höja vår status, jag tycker att vårt jobb är det finaste som finns” säger Therese Lindgren.

Therese Lindgren är med i utbildningssatsningen äldreomsorgslyftet.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Startskottet för den nationella satsningen äldreomsorgslyftet gick i november 2020. I Trelleborgs kommun gör vård och omsorg och vuxenutbildning en gemensam satsning för att erbjuda hemvårdare möjlighet att läsa till undersköterska.

”Nu är det min tur”

Satsningen finansieras med statliga medel. Utbildningen, som är på heltid och via distans, avslutas i slutet av det här året.

– Jag har velat läsa vidare länge och när jag fick höra om äldreomsorgslyftet kände jag bara: nu är det min tur! Jag gick direkt till min chef och anmälde intresse, säger Therese Lindgren.

Värdefullt att utbyta erfarenheter

Therese har jobbat i Centrums hemvårdsområde i snart två år. Dessförinnan blev det tolv år på demensboende i Lomma där hon också avslutade som biträdande verksamhetschef. Fram till årsskiftet är det studier till 100 procent som gäller.

– Det är en bra utbildning. Jag har ju mest jobbat med personer som har demenssjukdom men nu får jag med mig mycket annat också. Sedan är det värdefullt att kunna utbyta erfarenheter med alla andra som går utbildningen, säger Therese Lindgren.

Vill förändra synen på vårdyrket

Hon vill att äldreomsorgslyftet ska bli just ett lyft för yrkeskåren och att synen på arbetet förändras.

– Att jobba inom vården är något av det finaste som finns. Därför är det synd att vi står så lågt i rang. Om jag säger till någon att jag jobbar inom vården får jag höra: ”åh nej, hur kan du göra det?”. De verkar tro att det enda vi gör är att torka bajs. Det är synd att det finns ett sånt rykte för det stämmer inte. Vi måste förändra bilden och höja vår status.

Fantastiskt att ge tillbaka

Efter att äldreomsorgslyftet är avslutat ser Therese fram emot att återgå till arbetsvardagen.

– Jag älskar mitt jobb och att finnas där för våra äldre. Att se deras glädje i våra möten, när jag håller någon i handen, dricker en kopp kaffe tillsammans – det är ovärderligt.  De har hjälpt oss och byggt upp samhället, att få ge tillbaka känns fantastiskt.