Hundratals beslut för Trelleborgs bästa under pandemin

Publicerad:

Över trehundra beslut för att skydda, informera och stimulera invånare och verksamheter i både kommunal och privat regi.

När Trelleborgs kommundirektör Fredrik Geijer summerar förra årets arbete inför ett befarat andra pandemiår kan han konstatera att organisationen står pall.

–       Vi klarade förra årets stresstest och kunde hålla huvudet kallt.

Trelleborgs kommundirektör Fredrik Geijer.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Näringslivssatsning med stödpaket till det lokala näringslivet. Ensamresor i färdtjänsten. Hjälp till regionen och till privata aktörer för att möjliggöra snabba vaccinationer i kommunen. Take-away och hemkörning av biblioteksmedia.

Under det senaste året har Trelleborgs kommun tagit ett stort antal beslut med kommuninvånarnas och det lokala näringslivs bästa för ögonen, beslut som i många fall ökat samhällets uthållighet och stärkt beredskapen.

Kraftsamling för att minska pandemins effekter

Redan tidigt i pandemin, i mars förra året, valde Trelleborgs kommun att organisera ledningsarbetet i en pandemigrupp bestående av kommundirektör, Trelleborgs sju förvaltningschefer, säkerhetschef, HR-chef och kommunikationschef.

– Vi behövde kraftsamla i en allvarlig situation där ingen av oss kunde se hur Trelleborg skulle påverkas, och vi behövde också skapa ett forum för omvärldsanalys och snabba beslut för att skydda verksamheter och minska pandemins negativa effekter, säger Fredrik Geijer.

Gruppen har träffats två gånger i veckan i syfte att hindra smittspridningen i Trelleborg, upprätthålla samhällsviktiga verksamheter samt att bevaka, följa och sätta lokalt perspektiv på myndigheternas riktlinjer.

Samsyn i viktiga frågor

När Fredrik Geijer ser tillbaka på det dryga år som gått kan han konstatera att ett stort antal beslut fattats snabbt och i stor konsensus. I många fall med direkt påverkan för de som bor eller verkar i kommunen.

– Vi har samsyn i viktiga frågor och har fattat över trehundra beslut under året om allt från hur vi ska hantera hemarbete till nedstängning av idrotts- och fritidsanläggningar, till att låta gymnasieelever äta skollunch på stan.

– Vi tog också ett snabbt och kraftfullt beslut att stänga särskilda boenden trots att vi saknade fullt lagligt stöd. Utifrån situationen byggde vi motiveringen på att det var nödvändigt för att minska smittspridningen och minska belastningen i vården.

Förra årets hemestervykort från Trelleborg som distribuerades till alla hushåll i kommunen är ett exempel på alla de insatser som kommunledningsgruppens gemensamma beslut resulterade i.

Fotograf: Fanny Nyberg

Ny bolagskoncern har tagit besluten närmare medborgaren

Bland andra framgångsfaktorer, vid sidan av snabba beslut och stor enighet i kommunledningen, märks bildandet av en ny koncernstruktur för de kommunägda bolagen, däribland Trelleborgshem, Visit Trelleborg och nybildade Trelleborgs Energi. Genom att relationen med bolagen blivit tätare kan beslut föras närmare näringsliv och invånare.

– Jag kan konstatera att den nybildade bolagskoncernen har medfört en bättre och tydligare samordning, inte minst eftersom koncern-vd:n också ingår i kommunledningens pandemigrupp.

Hur är Trelleborgs förutsättningar att klara ett andra år med corona-pandemi?

– Min uppfattning är att vi har nödvändig kompetens i kommunen för att hantera pandemin även framöver. Vi är robusta och vi har en god beredskap. Mycket var oklart i inledningen av pandemin och vi visste ganska lite om vilka effekter coronaviruset skulle få på våra verksamheter. Vi fick delvis pröva oss fram och det är klart att det fanns en oro i organisationen, precis som i hela samhället.

Fem snabba nyckelbeslut för Trelleborg, trelleborgarna och näringslivet

  • Tidigt införande av besöksförbud på kommunens äldreboenden för att skydda gamla och personal.
  • Trelleborg bland landets första kommuner att stänga bland annat badhus, ishall och bibliotek.
  • Stödåtgärder omfattande över tre miljoner kronor till det lokala näringslivet, bland annat genom omfattande parkeringslättnader och julgåvor i form av elektroniska presentkort, så kallade citykort, till kommunens personal.
  • Snabbt beslut om nivåer för lagerhållning av skyddsmateriel (omsättnings-, mellan- och beredskapslager) gav tre månaders uthållighet redan i juni 2020.
  • Beslut att all kommunpersonal som kan ska arbeta hemifrån.

Kategorier