Stortorget tillfälligt stängt när Sjöormen får vatten

Publicerad:

Renoveringen av Axel Ebbes monumentala fontän Sjöormen på Stortorget i Trelleborg är inne på sin andra månad. Skulpturen vilar bredvid arbetsplatsen där inkoppling av vatten väntar efter påskveckan.

Sjöormen vilar sedan en månad på torra land och kommer göra så fram till sommaren. Efter påsk får fontänen nya vattenledningar vilket medför att infarten till Stortorget stängs under en dryg vecka.

Fotograf: Pauli Korhonen

– Allt går enligt plan, säger kommunens projektledare Urban Nordh. Sedan vi lyfte skulpturen för en månad sedan har vi rivit bottenplattan till fontänen och det befintliga, gamla teknikrummet under mark.

Infarten stängs 3 april

Om två veckor uförs inkoppling av vatten och dagvatten till fontänen. I samband med detta väntar en tillfällig avstängning av infarten till torgets parkeringsyta.

– Vi kommer hålla infarten stängd från 3 april till 12 april. Under den tiden går det alltså inte att ta sig in på Stortorget med bil. Fotgängare kommer däremot att kunna gå runt avspärrningen och röra sig på torgytan. Ledningarna som vattnet ska kopplas på är dragna från torgets sydvästra hörn, intill korsningen Nygatan och Corfitz Beck-Friisgatan, och fram till Sjöormen.

Tidplanen håller

I dagarna har entreprenören påbörjat schaktarbeten för grundläggning av ny platta i bassängen och det nya teknikrummet. I samband med detta har även nya vattenledningar lagts under själva fontänen.

– Hittills har vi inte stött på några hinder eller problem som skulle kunna leda till förseningar. Några okända gamla ledningar har kommit fram, men det har hanterats. Som det ser ut håller tidplanen vilket betyder att hela projektet kommer att vara avslutat i början av juli.

Engagerad allmänhet

Sjöormen engagerar många. En stor skara intresserade samlades på Stortorget när skulpturen lyftes med specialkran 19 februari, och även i veckorna därefter har en och annan nyfiken trelleborgare stannat till vid byggplatsen.

– Det har bara varit positiva frågor och kommentarer. Någon har haft önskemål om belysning i gammal stil och alla är glada att fontänen ska börja fungera igen.

Historiskt lyft för Sjöormen