Historiskt lyft för Sjöormen

Publicerad:

Nu är renoveringen av Sjöormen igång på allvar. På måndagseftermiddagen lyftes skulpturen från sin plats på Stortorget inför en stor samling nyfikna trelleborgare.

Efter 89 år i sin bassäng på Stortorget har Axel Ebbes ikoniska skulptur Sjöormen fått maka sig åt sidan. Därmed har startskottet gått för Trelleborgs kommuns genomgripande renoveringsarbete.

Underjordiskt teknikrum

De närmaste månaderna ska ett nytt underjordiskt teknikrum byggas, bassängen gjutas om och fontänen förses med nya vattenledningar. Omkring fontänen kommer fyra belysningsmaster resas för att ge vidundret och bassängens vattenspegel stämningsfull, färgad belysning under dygnets mörkare timmar.

Vatten eller eld?

De vattenkaskader som till sommaren ska skölja ur ormens gap kommer också de att ljussättas för att på ett effektfullt sätt påminna om den eld som en gång sprutade ur besten.

Förberedelserna för det historiska lyftet har pågått en tid, och måndagens lyft har planerats i detalj för att den ömtåliga skulpturen ska klara luftfärden.

Många nyfikna

En stor skara nyfikna trelleborgare följde när entreprenören Jinert, specialiserade på bland annat komplicerade lyft, försiktigt lyfte bronsskulpturen en och en halv meter upp i skyn och långsamt satte ned ormen vid sidan av bassängen.

Allt var över på omkring 45 dramatiska minuter. Allt gick enligt plan.

Mer information

Sjöormen totalrenoveras – klart i sommar