Stor ökning av antalet besökare på poesifestivalen

Publicerad:

Poesifestivalen i förra veckan lockade mer än dubbelt så många besökare som i fjor. På programmet stod bland annat författarbesök, poesiläsningar, panelsamtal och interaktiva sessioner med politiker.

Annika Eriksdotter, enhetschef för allamänkultur modererar scenprogrammet och Svenjohan Davidsson, chef för bildningsförvaltningen, höll ett inledningstal på poesifestivalen.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Förmiddagen, som endast är öppen för förskolor och skolor, var fullbokad. Även under eftermiddagen då allmänheten var välkommen var det gott om besökare. Totalt besökte fler än 800 personer festivalen, jämfört med 400 personer 2023.

Bidrar till visionen

Framgångsfaktorn är att kulturföreningen Sustainable Poetry samskapar med många olika aktörer som alla engagerar sig för hållbarhet. Det menar Maria Glawe, förstelärare på Söderslättsgymnasiet och ordförande i föreningen Sustainable poetry.

– Genom att skapa en plats för dialog, kreativitet och lärande bidrar Poesifestivalen till visionen om Trelleborg som en framgångsrik kommun med hög livskvalitet och hållbar tillväxt, säger Maria Glawe.

Panelsamtal med politiker

Förutom ett fullspäckat scenprogram och kreativa workshops, fanns det möjlighet att titta på olika poesiutställningar, delta i frågesport och smakprovningar, läsa poesi på öppen scen, gå tipsrunda och ge sig iväg på poesivandring. Dessutom innehöll programmet två panelsamtal mellan ungdomar och politiker där de fick möjlighet att samtala om bland annat hållbarhet, utbildning och lärande samt ungas medskapande och mycket mer.

Flera kommunala verksamheter deltog och bidrog med programpunkter. Till exempel var enheten för hållbar utveckling, Kuststad 2025, Trelleborgen och Trelleborgs bibliotek på plats. Elever från gymnasiet och grundskolan höll i kreativa workshops för barn och unga.

Centralt i demokratiskt samhälle

Kulturföreningen samverkar även med Citysamverkan Trelleborg som upplåter skyltfönster i centrala Trelleborg till poesivandringen som pågår månaden ut.

– Konst och kultur har en central roll i en demokratisk skola, i ett demokratiskt samhälle och i samskapandet av en hållbar framtid. På poesifestivalen får barn och unga möjlighet att utforska och lära sig om hållbarhet och poesi samt ägna sig åt skapande på många olika sätt, säger Maria Glawe.

Om Poesifestivalen

Trelleborgs Poesifestival är sedan 2019 ett årligt återkommande kulturevenemang med fokus på hållbarhet, särskilt riktat mot barn och unga. Festivalen ska inspirera till dialog och samarbete kring hållbarhet, kultur och poesi inom Trelleborgs kommun. Festivalen arrangeras på Världspoesidagen 21 mars.

Poesifestivalen har sin grund i det globala projektet Sustainable Poetry som föddes i Trelleborg. Det har genom åren spridit sig och skalats upp i många olika kommuner i Sverige och även internationellt, bland annat genom E-Twinning nätverket (Universitets- och högskolerådet).

Festivalen arrangeras av Sustainable poetry med stöd av Trelleborgs kommun, olika samarbetspartners och sponsorer.

Mer information

Föreningens webbplats

Föreningens Facebook-grupp