SMHI varnar för mycket regn och högt vattenstånd

Publicerad:

Det väntas mycket nederbörd på redan vattensjuka marker under de närmsta dygnen. SMHI har också gått ut med en gul varning för högt vattenstånd längs sydkusten.

Mycket nederbörd i kombination med blöt mark leder till höga flöden i diken, bäckar och åar. Mer regn och blöt snö förväntas under kommande dagar vilket bidrar till ökande vattenflöden.

SMHI har också gått ut med en gul varning för högt vattenstånd längs sydkusten. I samband med hård vind på tisdag eftermiddag och kväll väntas vattnet längs kusten stiga till över en meter. Kulmen nås först någon gång under onsdagsdygnet.

Kommunen rustar

Trelleborgs kommun rensar brunnar och ledningar i det kommunala ledningsnätet allt eftersom, men mycket regn under senare tid gör att det är stora flöden redan på förhand.

– Det kan bli ett ansträngt läge, säger Mats Linderholm, chef på tekniska serviceförvaltningen i Trelleborgs kommun. Mer regn på redan vattensjuka marker, kan tyvärr orsaka översvämningar och skador på fastigheter.

Skydda din fastighet

Störst risk för problem med översvämning löper enskilda fastighetsägare, på landsbygden intill vattendrag och redan vattendränkt mark.

Som enskild fastighetsägare kan du förbereda dig genom att skydda din fastighet. Några exempel på åtgärder är:

  • Rensa brunnar
  • Använd pump vid behov
  • Skydda fastigheten med sandsäckar
  • Täta golvbrunnar

Erosion

Även fastigheter som sedan tidigare drabbats av erosion, kan löpa större risk för skador om havet stiger. De är redan mer sårbara efter stormen i höstas.

Snöfall och kyla kan ställa till med ytterligare problem

Natten mellan onsdag och torsdag väntas snöfall och snabbt sjunkande temperatur. Då saltning inte kommer att bli effektiv på en redan blöt vägbana kan det leda till väldigt hala vägar med medföljande risk för halka.

Kontakt

Får du problem och behöver kontakta kommunen gör du det på telefon 0410-73 30 00. Under dygnets obemannade timmar ges information om vart du vänder dig på telefonsvararen.

E-post: kontaktcenter@trelleborg.se

Mer information

Översvämningar

Rapportera källaröversvämning (Självservice)