Silverängen kan stå för årets seniormåltid

Publicerad:

De är redan bäst i Skåne. Kanske blir de också bäst i Sverige. I väntan på besked om vem som tar hem titeln ”Årets seniormåltid” i den nationella tävlingen White guide fortsätter personalen på Silverängens äldreboende att satsa på god mat och trevlig måltidsmiljö för sina hyresgäster.

Silverängen kan vinna pris för årets seniormåltid. Enhetschefen Suzi Horn lyfter fram lagarbetet som framgångsfaktor, här i sällskap av medarbetarna Ulrika Hagtorn och Ronja Aziz.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Topp tio i Sverige och bäst i Skåne, vi är så klart väldigt stolta över vårt arbete och det är kul att vi får belöning för allt jobb vi gör. Alla är så engagerade och bidrar med något extra varje dag. Hur det än går har vi på sätt och vis redan vunnit, säger Suzi Horn, enhetschef på Silverängen.

Bra mat och trevlig måltidsmiljö

Silverängen var ett av tre boenden i kommunen (Borgvallen och Smygehem de andra) som tidigare i år hade besök av tävlingsjuryn. Juryn tittade då på verksamheten utifrån sju olika kriterier: näring och säkerhet, mat, måltidsmiljö, fokus på individen, samarbete, ambitioner och hållbarhet.

– Vi fick höra att vi hade en trevlig måltidsmiljö och att vi serverade maten på ett trevligt sätt. Vi fick också beröm för vår hygien. Här är rent och snyggt och det luktar gott. Jag har många anställda som gillar att baka och laga mat. Vi har till exempel ofta nybakat bröd och ordnar något extra till kaffet, säger Suzi Horn.

Ska bli bäst i Sverige

Hon berättar vidare om det stora engagemanget i arbetsgruppen, att många är intresserade av kostfrågor och lägger ner tid och energi på att skapa goda upplevelser för hyresgästerna. Socialnämnden har dessutom satt som mål att Trelleborg ska ha Sveriges bästa matupplevelse på särskilt boende.

– Det är jättekul att alla är så engagerade i detta, både hos personalen i vårt dagliga arbete och att det också är en prioriterad fråga hos politikerna, säger Suzi Horn.

På Silverängen bor personer med demenssjukdom.

– Vi gör hela tiden mätningar på vad hyresgästerna tycker om maten och måltidsmiljön. För vår del handlar det mycket om att läsa av kroppsspråk och att vi kontrollerar deras vikt regelbundet. Vi har ingen som går ner i vikt, tvärtom har vi några som går upp i vikt. Utan bra mat och trevlig måltidsmiljö hade det inte varit möjligt.

Guldkant på tillvaron

Personalen ser ofta till att sätta guldkant på tillvaron. Det kan handla om extra fin dukning, blommor på bordet – och så då gärna något nybakat.

– Vi gör alltid något extra vid högtider och födelsedagar och vi lägger ut mycket av det vi gör på vår Facebook-sida. Våra hyresgäster brukar få välja vad de vill ha till efterrätt. Pannkakor och chokladpudding är ett par av favoriterna, men ibland får vi bara höra: ”välj ni, det blir alltid gott!”, säger Suzi Horn.

Totalt tre nomineringar

Trelleborgs kommun har nomineringar i ytterligare två kategorier: årets måltidschef (Stina Salmonsson) och årets special foods – konsistensanpassad kost (tillagningsköken i Alstad och Smygehamn). Vinnarna i White guide-tävlingen presenteras i november.

Mer information

Trelleborgs kommun kan vinna tre priser i måltidstävling

Följ Silverängen på Facebook

Kategorier