Trelleborgs kommun kan vinna tre priser i måltidstävling

Publicerad:

Årets måltidschef, årets seniormåltid och årets special foods – konsistensanpassad kost. Juryn i White guide har meddelat att Trelleborgs kommun har nominerats i inte mindre än tre kategorier i årets tävling.

Årets seniormåltid är en av kategorierna som Trelleborgs kommun kan vinna.

Fotograf: Patrik Nyström

För andra året i rad är Stina Salmonsson nominerad i kategorin årets måltidschef. Hon är en av tio nominerade som kan ta hem utmärkelsen när vinnarna utses i november.

– Det är väldigt peppande att få vara nominerad även sitt andra år som måltidschef i Trelleborg. Vi har påbörjat en utveckling mot vår vision där måltider är en del i en skolkommun att räkna med. När barn och elever får god, näringsriktig och spännande mat, när måltiderna innehåller lärande och integreras – då skapas kunskap och drömmar, säger Stina Salmonsson.

Förra året blev hon bäst i Skåne i kategorin.

– Mest hoppas jag att en nominering som denna sätter ljus på hur viktigt det är med bra mat för våra kommuninvånare i åldern 1-20 år i förskolor och skolor.

Silverängen nominerad till årets seniormåltid

Bäst i Skåne i kategorin årets seniormåltid det här året blir Silverängen. Det står redan klart då det inte finns fler skånska bidrag bland de tio nominerade.

– Det är jätteroligt, de som jobbar på Silverängen är väl värda detta. De är väldigt engagerade i både maten och måltidsmiljön. Verksamheten har också stort individfokus, säger kommunens dietist Charlotte Thelander.

Silverängen är ett av tre boenden i kommunen (Borgvallen och Smygehem de andra) som haft besök av tävlingsjuryn som tittat på verksamheten utifrån sju olika kriterier: näring och säkerhet, mat, måltidsmiljö, fokus på individen, samarbete, ambitioner och hållbarhet.

Konsistensanpassad kost

På seniorsidan har Trelleborgs kommun också nominerats i kategorin årets special foods – konsistensanpassad kost.

– Det är våra tillagningskök i Alstad och Smyge, där vi lagar huvudmåltiderna, som fått en gemensam nominering. Vi är en av fem som kan vinna. Vi har jobbat mycket med konsistensanpassad kost, vilket är för personer med tugg- och sväljsvårigheter, och därför är det roligt att vi blivit nominerade, säger Charlotte Thelander.

Stina Salmonsson är nominerad till årets måltidschef för andra året i rad.

Fotograf: Niclas Ingvarsson