Signalen Viktigt meddelande testas måndag 4 december

Publicerad:

Idag, måndagen den 4 december klockan 15.00 kommer utomhusvarningen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, att ljuda på olika platser i Trelleborgs kommun och i övriga landet. Utomhusvarningen finns till för att snabbt varna vid en akut fara. Signalen testas fyra gånger om året via de varningsanläggningar som finns i de flesta städer och tätorter.

VMA-signalen, även kallad Hesa Fredrik, testas fyra gånger per år. På måndag 7 mars klockan 15.00 testas signalen för första gången 2022.

Fotograf: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

VMA-signalen, även kallad ”Hesa Fredrik” är en del av Sveriges krisberedskap.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Signalen kan till exempel utlösas vid bränder med stark rökutveckling, vid gasutsläpp, svåra oväder eller vid störningar i viktiga samhällsfunktioner.

VMA är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. I år testas signalen den 6 mars, 5 juni, 4 september och 4 december.

Om du skulle höra varningssignalen vid någon annan tid än vid provtillfällena ska du bege dig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på din lokala radiokanal, Sveriges Radio P4, för mer information.

Det finns tre tillfällen då utomhussignalen kan användas:

  1. Vid viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
  2. Som beredskapslarm vid fara för krig
  3. Som flyglarm när faran för luftangrepp/attacker från t.ex. flygplan är stor.

Krisinformation

Om du laddar ner MSB:s app Krisinformation till din mobil kan du ta emot VMA-meddelanden som push-notiser. Det finns numer möjlighet att skicka VMA via sms till mobiltelefoner i ett visst område.

112-appen

Med 112-appen kan du få snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet. Om du ringer 112 via appen skickas din position automatiskt till SOS Alarm, vilket gör det lättare för hjälpen att komma fram till rätt plats.

Information på fler språk än svenska

Länkar

Läs mer om VMA på MSB:s webbsida

Krisberedskap i Trelleborgs kommun