Samhällsbyggnadspriset för 2020 gick till Trädgårdsstaden

Publicerad:

Trelleborgs kommuns Samhällsbyggnadspris för 2020 delades ut vid en enkel ceremoni i Rådhuset på tisdagsförmiddagen. Som vinnare stod Trädgårdsstaden i Trelleborg och Håkan Svensson från Svenssons Projekt AB med kollega var på plats för att mottaga priset.

Samtliga nominerade till 2020 års Samhällsbyggnadspris. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Jönsson läser upp vinnarens motivering.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Samtliga tre nominerade kandidater till 2020 års Samhällsbyggnadspris var representerade vid ceremonin, där samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Jönsson, höll tal och delade ut pris, blommor och diplom.

– Ett fantastiskt erkännande och kul att vinna bland flera bra nominerade, kommenterade Håkan Svensson från Svenssons Projekt AB och Trädgårdsstaden, vinsten av Samhällsbyggnadspriset. Resan bakom det färdigställda bygget har stundtals varit kämpig och alla dagar har inte varit lika roliga som denna.

Lång väntan på prisutdelning

De nominerade kandidaterna fick denna gång vänta extra länge på att få reda på vem den slutliga vinnaren var. Namnen på de nominerade offentliggjordes på hösten 2020, men på grund av pandemin sköts prisutdelningen fram. Övriga nominerade till priset var Restaurang Pärlan i Beddingestrand och Annas och Mats Åstrands nybyggda hus i östra Trelleborg.

Historiska berättelser från Trelleborg

Förutom tisdagens prisceremoni bjöds representanterna för de nominerade förslagen på en historisk rundvandring via ett bildspel i och kring Trelleborgs Rådhus. Anders Bramme, planarkitekt på Trelleborgs kommun, förmedlade kunskap och kuriosa i en trevlig presentation bestående av 45 bilder på 12,5 minuter.

Planarkitekt Anders Bramme pratade om Trelleborg ur ett historiskt perspektiv.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Motivering

Motiveringen till Trädgårdsstadens vinnande pris lyder:

”Det idylliska lantlivet ligger runt knuten och ändå är det bara ett fåtal minuter från Trelleborgs stadskärna. I norra Trelleborg erbjuds välplanerade, moderna lägenheter med stora terrasser och uteplatser. Nya  kvarter har skapats, med innergårdar där gröna trädgårdar etableras. Trädgårdsstaden i Trelleborg är ett välkommet nytillskott till stadens utbud av bostäder och tillför influenser av sydländsk karaktär.”

– Nytänkande och nyskapande med moderna townhouse är en anledning till varför Trädgårdsstaden valdes till vinnare, berättade Per Jönsson, ordförande i Samhällsbyggnadsförvaltningen. Dessutom är det ett bygge som karakteriseras av hög kvalitet på arbetet.

Samhällsbyggnadspriset för 2021 delas ut i december

Förr om åren har priset delats ut i samband med Trelleborgsgalan. Eftersom galan är inställd även i år, kommer 2021 års samhällsbyggnadspris att delas ut i samband med att samhällsbyggnadsnämnden möts och har har sin julavslutning i början av december.

2021 års nomineringar

De nominerade kandidaterna, vars representanter är inbjudna till prisutdelningen, är:

  • Jätteväggen vid Västra Sjöstaden
  • Portalen i hamnen – porten till kontinenten
  • Ombyggnad av äldre skolbyggnad till lägenheter på Dalköpinge

Samhällsbyggnadspriset

  • Läs nomineringarna för alla kandidaterna 2021
  • Se vilka som fått priset förut
  • Bakgrund – så utses vinnaren