Säkerhetspolitisk föreläsning för kommunstyrelsen

Publicerad:

I samband med kommunstyrelsens möte i onsdags höll Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, en föreläsning för deltagarna om det säkerhetspolitiska läget i omvärlden. Syftet med föreläsningen var att ge en bild av omvärldsläget och hur det utifrån vårt geografiska läge kan påverka Sverige och Trelleborgs kommun. Föreläsningen handlade om världsläget i stort, händelser under de senaste åren och krigets påverkan.

Säkerhetschef Malin Ekblad och säkerhetssamordnare Sebastian Rydqvist Meglic på scen vid Kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen.

Fotograf: Christina Telléz Tönnberg

Förtroendet för demokratin kan påverkas

Ämnen som togs upp i föreläsningen var bland annat informationspåverkan i syfte att sprida desinformation. Hur händelser som skogsbränder, koranbränningar eller organiserade flyktingströmmar kan nyttjas för att underminera förtroendet för demokratin.

Även ökningen av cyberattacker är enligt Patrik Oksanen ett billigt sätt att försvaga, skapa kaos och underminera förtroende.

– Budskapet i föreläsningen är att vi behöver förbereda oss själva med vår egna beredskap och att vi behöver förbereda våra kommunala verksamheter som kan bli utsatta för exempelvis cyberattacker, berättar Malin Ekblad, Trelleborgs kommuns säkerhetschef.

Kommunen har ett pågående arbete

Malin Ekblad förklarar vidare att kommunen redan agerar på sådant som togs upp i föreläsningen.

– Vi har sedan flera år tillbaka ett pågående arbete med till exempel planering av livsmedel, drivmedel och reservkraft. Vi säkerställer teknisk kommunikation, vår krigsorganisation och cyber- och informationssäkerhet. Vi har en nödvattenplan och varje år arrangerar vi Beredskapsveckan.

Patrik Oksanen avslutade föreläsningen med några korta medskick om att ta ansvar och agera för det du kan, samt om att tänka efter före. Om något känns fel bör man stanna upp och fundera ett varv till.

Om Patrik Oksanen

Patrik Oksanen har tidigare hållit den aktuella föreläsningen för organisationen Skånes kommuner.

Patrik Oksanen är säkerhetspolitisk expert, författare och kolumnist. Han är verksam bland annat vid tankesmedjan Frivärld, knuten till Försvarshögskolan samt ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien och Kungliga örlogsmannasällskapet.

Mer information

Krisberedskap