Så här jobbar Trelleborgs kommun vid en kris

Publicerad:

En kris är en oväntad händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Trelleborgs kommun har en krisberedskap för sådana situationer.

Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Trelleborgs kommun ansvarar för att upprätthålla kommunal samhällsviktig verksamhet, så att denna fortsätter att fungera vid en kris. Det kan exempelvis handla om vattenförsörjning, energiförsörjning, räddningstjänst, skola och äldrevård, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.

Plan för krishantering

Alla kommuner måste ha en plan för hur de ska hantera kriser och öva på hur de ska hantera exempelvis större elavbrott, naturkatastrofer eller IT-haverier.

– Både förtroendevalda och tjänstepersoner i kommunen övas och utbildas i krishantering, men under denna vecka, då det är beredskapsvecka, har vi naturligtvis extra fokus på vår krisberedskap, säger Malin Ekblad.

I en krissituation eller vid en extraordinär händelse kan verksamheten i kommunens ordinarie nämnder tas över av en krisledningsnämnd. Syftet med krisledningsnämnden är att skapa möjligheter till snabba politiska beslut vid en extraordinär händelse.

– Vid en kris kan det också bli aktuellt att starta upp det kommunala krisstödet som man delar tillsammans med kommunerna Vellinge och Skurup. Krisstödet innebär att vi som kommun kan bemöta och ge praktiskt och socialt stöd till enskilda eller grupper som på olika sätt drabbats av en kris, berättar Malin Ekblad.

Samverkan med andra aktörer

För att kunna hantera allvarliga samhällsstörningar och kriser behöver Trelleborgs kommun samverka med andra aktörer såsom andra myndigheter, företag och frivilligorganisationer.

– Som kommun har vi ett ansvar att bygga nätverk med andra aktörer och samordna denna samverkan, säger Malin Ekblad.

Kriskommunikation

I en krissituation är det viktigt att kommunen snabbt når ut med korrekt information till invånarna i säkra och trovärdiga kanaler.

– Kommunens webbplats, trelleborg.se, är kommunens främsta kanal för att nå ut med information till invånarna. Vi kan även kommunicera via kommunens sociala kanaler och via Sveriges Radio. Det finns också ett antal informations- och trygghetspunkter runt om i kommunen som öppnas upp vid en kris, avslutar Malin Ekblad.

Beredskapsveckan 2023
Information- och trygghetspunkter i Trelleborgs kommun
Krisberedskap

Fotnot:
• Förloppet vid en extraordinär händelse regleras av Lagen (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.

Lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap

• En extraordinär händelse är en händelse som avviker från det normala och innebär en allvarlig störning eller att det finns en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.
(Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)