Rosenhagen ett vinnande förslag bland En miljon idéer

Publicerad:

Röstningen bland de inlämnade förslagen om Trelleborgs kommuns medborgarbudget En miljon idéer i det norra landsbygdsområdet, avslutades för en månad sedan. Främst bland förslagen i röstningslistan kom idén om att göra Rosenhagen i Anderslöv till en mötesplats för alla åldrar.

När röstningen genomförts träffade kommunens representanter förslagsställarna vid den blivande mötesplatsen vid Rosenhagen i Anderslöv.

Fotograf: Susanne Larsson

Förslag från förskolorna

Det vinnande förslaget om Rosenhagen lämnades in av förskolorna i Anderslöv, som vill göra Rosenhagen till en mötesplats i naturen på liknade sätt som Albäcksområdet i Trelleborg. Anderslövs Folketshus-förening som äger delar av marken är positiva. På måndagen den 31 maj möttes förslagsställare, föreningsrepresentanter, ansvariga politiker och tjänstepersoner från kommunen för att titta på hur förslaget kan bli verklighet.

Stort engagemang och många röster

Under röstningsperioden, som varade från den 15 april till den 1 maj kom det sammanlagt in över 4 000 röster på de 31 olika förslagen.

Granskning av förslagen har pågått under maj månad och är fortfarande inte helt avslutad. Antalet röster är något högre för det norra landsbygdsområdet än det var för ett år sedan, när motsvarande omröstning gjordes för det södra landsbygdsområdet.

– Det är verkligen roligt att medborgarbudgeten väcker ett så stort intresse och engagemang, kommenterar Erik Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen. Det var så här vi önskade att En miljon idéer skulle utvecklas, säger Erik Lundström.

Ännu oklart vilka fler förslag som kommer att genomföras

De förslag som fick flest röster ska genomföras så långt budgeten räcker. Eftersom den totala budgeten är på fem miljoner kronor och ett förslag får kosta högst en miljon, blir det minst fem förslag som genomförs.

De förslag som står på tur efter mötesplatsen på Rosenhagen är en samlingslokal och utegym vid friluftsbadet Anderslöv, en korthålsbana vid Tegelberga golfklubb, en badbrygga i Skåre hamn och cykel/gångstig mellan Minnesberg och Alstad.

Förslagen diskuteras i viss mån fortfarande:

  • Anderslövs Boik håller just nu på att arbeta fram detaljerna i sitt förslag om mötesplats och utegym så att det kan presenteras för  kommunen.
  • Tegelberga GK har tagit fram en plan och arbete med att ta fram ett avtal om genomförande pågår.
  • Byalaget i Skåre står bakom förslaget om en badbrygga i Skåre hamn. Arbete med detaljer kring genomförande pågår tillsammans med kommunen.
  • Vad gäller cykel/gångstig Alstad Minnesberg måste berörda markägare att tillfrågas innan projektet kan starta. Kommunen har även fått in påpekande om att naturvärden riskerar att förstöras om projektet genomförs.

De förslag som inte ryms inom budgeten för en miljon idéer sparas om det dyker upp lämpligt tillfälle i framtiden. Medborgarnas prioriteringar är värdefulla i kommunens planering.

Samtliga förslag – antal röster:

–       Rosenhagen till en mötesplats för alla åldrar – 517

–       Samlingslokal och utegym vid friluftsbadet Anderslöv – 345

–       Korthålsbana vid Tegelberga Golfklubb – 336

–       Badbrygga i Skåre hamn – 276

–       Cykel/gångstig Minnesberg-Alstad  – 275

–       Utegym Skegrie – 271

–       Upprustning av Alstad lekplats- 217

–       Lekplats med linbanor och kojor i Skegrie – 199

–       Skatepark/ramp i Skegrie – 158

–       Skate/BMXbana i Anderslöv – 152

–       Utegym Anderslöv vid Familjens Hus –  131

–       Träningsanläggning i Albäcksskogen – 121

–       Boulebana i Gärdslöv –  119

–       Mötesplats i Snarringe – 118

–       Mötesplats i Skegrie – 108

–       Allaktivtetshus i Grönby – 85

–       Lekplats/rastgård för hundar i Skegrie- 84

–       Ängsblommor för fler pollinerare – 73

–       Förnya lekplatsen i Fuglie – 71

–       Vindskydd och grillplatser – 62

–       Naturspaningsled Kurland – 61

–       Parkourbana i Skegrie – 56

–       Ståstorpån naturområde tillgängliggörs – 54

–       Upprustning av lekplatser i Anderslöv – 52

–       Fler hundlatriner i Skegrie – 49

–       Friidrottsplan och fotbollsplan i Skegrie  –  37

–       Volleybollplan i Skegrie – 31

–       Boulebana och hundrastgård Stavstensudde – 27

–       Fler hundrastgårdar i Anderslöv – 27

–       Boulebana i Fuglie – 9

Bakgrund

Medborgarbudget är en modell för att avsätta resurser till investeringar, där medborgarna är med och lägger fram förslag till hur resurserna ska användas och därefter i demokratisk ordning rösta fram vilket eller vilka förslag som ska genomföras.I Trelleborgs kommuns medborgarbudget – En miljon idéer – får Trelleborgs medborgare rösta fram förslag på investeringar för fem miljoner kronor under ett år. Under 2020 genomfördes En miljon idéer för kommunens södra landsbygdsområde.

Läs mer om En miljon idéer

Kategorier