Ringväg och hamninfart på agendan för kommunfullmäktige

Publicerad:

Ringväg och hamninfart var uppe för debatt när kommunfullmäktige samlades på måndagskvällen. Ett par ärenden bordlades. Det gavs klartecken för driftsformen intraprenad och en satsning på jobb åt unga.

Förberedelser för en ny västlig ringväg fortsätter. En djupare analys har gjorts för att bedöma den mest fördelaktiga korridoren för en ny vägdragning som ska ligga till grund för detaljplanen. Kommunstyrelsen godkände i början av mars ett förslag till sträckning för ny västlig ringväg och kommunfullmäktige gick på samma linje.

Mer information om ny dragning av Västra ringvägen

Ärenden om detaljplaner bordlades

Fullmäktige hade också att besluta om två detaljplaner med koppling till östra ringvägen och en framtida östlig hamninfart. Båda ärendena bordlades.

  • Den ena detaljplanen syftar till att möjliggöra för en ny dragning av Mellanköpingevägen. Vägen planeras att ansluta till en bro strax söder om Mellanköpinge by och norr om den rättspsykiatriska kliniken. Målsättningen är att skapa trafiksäkra lösningar för både bilister, gångtrafikanter och cyklister som rör sig i i anslutning till den framtida östra ringvägen.
  • Den andra detaljplanen syftar i närtid till att upprätta en evakuerings- och angreppsväg mellan hamnen och i första hand väg 9. Det långsiktiga syftet med detaljplanen är att möjliggöra byggandet av en östlig hamninfart.

Efter votering stod det klart att båda ärendena bordlades genom så kallad minoritetsbordläggning, det vill säga när minst en tredjedel av ledamöterna begärt det.

Klartecken för intraprenad

Trelleborgs kommun kan framöver införa driftsformen intraprenad. På måndagskvällen antog kommunfullmäktige en policy för intraprenadverksamhet, där förutsättningar och riktlinjer för driftsformen tydliggörs.

Till skillnad från entreprenad är intraprenad en kommunalt ägd och driven verksamhet med personal som fortfarande är anställd av kommunen. Intraprenad innebär utökade befogenheter och utökat ansvar för verksamhet, ekonomi och personal.

Syftet är i första att utveckla nya styrformer, uppmuntra till nya idéer i verksamheterna, öka inflytandet och delaktigheten för de anställda samt stödja ett långsiktigt ekonomiskt tänkande.

Ett av kommunens hemvårdsområden är den första verksamhet som inom kort väntas gå över till intraprenad.

Satsning på jobb åt unga

Kommunfullmäktige beslutade också att satsa extra på jobb åt unga. Arbetsmarknadsnämnden beviljas som mest fem miljoner för att kunna erbjuda sommarjobb åt fler Trelleborgsungdomar.

Mer information

Hela dagordningen inklusive handlingar från måndagens sammanträde

Se webbsändning i efterhand

Kategorier