Beslut om ny dragning av Västra ringvägen

Publicerad:

Hur kommer dragningen av Västra Ringvägen att se ut?
Tidigare i veckan godkände kommunstyrelsen förslaget till sträckning för ny västlig ringväg. Beslutet går nu vidare till kommunfullmäktige.
-Vi valde det alternativ med minst påverkan på omgivande fastigheter och som tar mest hänsyn till landskapsbilden och områden med fornlämningar, säger Christopher Kolbjörnsen, delprojektledare för Ringvägen inom Kuststad 2025.

Alternativ "Söder B" bedöms vara det mest fördelaktiga för en ny vägdragning av Västra Ringvägen. Bild: Trelleborgs kommun.

Våren 2021 beslutade kommunfullmäktige att ge Samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att påbörja detaljplanearbetet för en ny Västra ringväg med samma standard som Östra ringvägen. Tre huvudalternativ har tidigare utretts: att behålla befintlig sträckning och genomföra åtgärder i korsningar, att bygga en kort ny vägsträcka norr om västra industriområdet eller att bygga en lite längre ny vägsträcka som sammanbinder Hedvägen och nuvarande västra ringvägen.

Uppdraget landade i att arbeta vidare med den kortaste och genaste sträckan, det vill säga alternativ 3 i samrådsförslaget till fördjupning av översiktsplan.

Under vintern har nu alternativ 3 detaljstuderats. En analys med fem olika varianter av vägsträckningen har utretts utifrån påverkan på olika intressen.


Söder B bästa alternativet

Materialet belyser ett stort antal frågeställningar. Förslaget som nu beslutats, Söder B, bedöms vara den mest fördelaktiga korridoren för en ny vägdragning av Västra Ringvägen.

-Det är viktigt att vägdragningen får så lite påverkan som möjligt på landskapsbild och kulturmiljö. Här är alternativ Söder B det bästa, säger Christopher Kolbjörnsen.

För alla alternativen är påverkan gällande jordbruksmark ungefär densamma. För alternativ söder B behöver inga fastigheter lösas in. Dessutom blir fastigheterna i Västra Tommarp minst påverkade av det aktuella alternativet, med t ex färre hus som blir utsatta för buller.

Det blir också en mindre påverkan på kulturmiljö med det föreslagna alternativet, inte minst tack vare passage och planskild korsning under Tommarpsvägen, vilket medför att vägen sänks ner i landskapet en del av sträckan.

Kopplingen till väg 108 ska finnas kvar, men målsättningen är att det ska vara naturligt att välja väg E6/ E22 vid färd norrut.