Renspolning av vattenledningsnätet i Anderslöv

Publicerad:

Under april och maj 2021 utför Trelleborgs kommun renspolning av vattenledningsnätet i Anderslöv. Spolningen ska förbättra vattenkvaliteten och förebygga de problem med missfärgat vatten som förekommit i vissa områden.

Under april och maj utför Trelleborgs kommun renspolning av vattenledningsnätet i Anderslöv för att förbättra vattenkvaliteten och förebygga problem med missfärgat vatten.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Metoden som används för att spola ledningsnätet innebär att luft och vatten leds in och ut i aktuell ledningssträcka via brandposter eller spolposter. Det luftblandade vattnet avskiljer avlagringar av järn och mangan i röret.

Spola i kallvattenkranen efteråt

I samband med spolningarna kan servisledningar till enskilda fastigheter tillfälligt få missfärgat vatten. Missfärgning kan även förekomma utanför det område där spolning pågår. Missfärgningen är inte farlig, men du bör inte dricka eller använda starkt missfärgat vatten till matlagning.

Efter avslutat arbete är det viktigt att du spolar kraftigt i kallvattenkranen för att få ut luft och eventuell missfärgning. Vänta med att spola i toalettstolen till samtliga kranar är renspolade då det annars kan leda till igensättning av filter och ventiler.

Information i brevlådan i förväg

Luft- och vattenspolningen delas upp i etapper. De kunder som berörs kommer att få information i brevlådan två till fyra dagar i förväg. I denna information uppmanas du att stänga den kran eller ventil som sitter före din vattenmätare den dag spolningen kommer att utföras.

För vissa kunder kan kommunen behöva spola vid mer än ett tillfälle. Detta betyder att vissa kunder kan få information om avstängning vid mer än ett tillfälle.

Att tänka på i samband med spolningsarbetet

  • Fyll en eller flera behållare med vatten innan avstängningen om du behöver vatten för till exempel matlagning och hygien.
  • Grumligheten/missfärgningen är ofarlig. Undvik att tvätta ljus tvätt i samband med avstängningen.
  • Efter avslutad spolning är det bra om du spolar en stund i första tappstället efter vattenmätaren tills vattnet är klart.
  • Framkomligheten begränsas där spolning genomförs. Kör sakta och uppmärksamma tillfälliga trafikhänvisningar.
  • För allas säkerhet bör du inte vistas runt vårt arbetsområde. Håll gärna ett extra öga på eventuella barn.
  • Din fastighet kan behöva stängas av vid fler än ett tillfälle. Du kommer i så fall att meddelas om detta.

Kategorier