Rekordmånga sökande till Pilevallskolans fotbollsprofil

Publicerad:

Fotbollsprofilen på Pilevallskolan i Trelleborg är populär. Inför kommande läsår är det 52 elever som har sökt utbildningen som totalt har 25 platser. En stor andel kommer från andra skolor än Pilevall och 18 av de sökande bor utanför Trelleborgs kommun.

Antalet elever som sökt fotbollsprofilen har ökat för varje år sedan utbildningen startades höstterminen 2020. Första året sökte 24 elever, i fjor var siffran 37.

– Det är glädjande att se att kommunens satsning på fotbollsprofilen ger resultat, och att eleverna upptäckt denna möjlighet att kombinera ett intresse och en talang med god utbildning, säger Ester Alavei, förvaltningschef på bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Av de totalt 52 elever som sökt fotbollsprofilen i år kommer 16 från Vellinge kommun, två från Svedala kommun. Elva av de sökande går i nuläget på Pilevallskolan.

Pilevallskolans fotbollsprofil erbjuder talangfulla högstadieungdomar möjligheten att utvecklas som idrottare med en seriös satsning på skolan.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Fotbollsprofilen är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och TFF. Utbildningen är tillgänglig för elever i årskurs 7-9. Eleverna får, utöver ordinarie undervisning, tre träningspass i veckan i samarbete med tränare från Trelleborgs FF. Träningen omfattar teknik, anfalls- och försvarsspel samt träningslära, etik och moral, kost och skadeförebyggande moment. En del av de ordinarie idrottspassen ersätts med träningstillfällen.

Forskning och beprövad erfarenhet visar att kombinationen idrott och skola stärker och gynnar kunskapsutvecklingen. På fotbollsprofilen arbetar kommunen och TFF för att ge barn och ungdomar chans till bättre hälsa och ökad studiemotivation genom ett aktivt idrottsintresse i skolan. Utbildningen är också ett sätt att stärka samarbetet mellan skolan och föreningslivet i syfte att få fler barn som börjar och fortsätter idrotta i en förening.

– Jag är glad och stolt att så många vill gå utbildningen, och mycket nöjd över det goda samarbetet vi har med TFF, säger Annica Liersch, rektor för rektorsområde tätort öster.

Fortsatt antagningsprocess

De 52 elever som sökt en plats på fotbollsprofilen inför kommande läsår kommer att kallas till uttagningar där ledare från TFF och skolan observerar och bedömer dem utifrån aspekterna spelförståelse, teknik och fysik. Eleverna får därefter sina antagningsbesked några veckor före jul.

Information om fotbollsutbildningen på Pilevallskolan.