Premiärtur för den självkörande bussen

Publicerad:

Idag var det premiär för Skånes första självkörande buss som under ett år ska gå inom Akka-området i Trelleborg. Med på första turen var bland annat Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande, Lennart Höckert (S), oppositionsråd och Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne.

Från vänster: Oppositionsråd Lennart Höckert (S), t f kommundirektör Bo Carlbark, kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne Carina Zachau (M), bussens servicevärd Asmir Puhovac och Christian Hellgren, affärschef på Bergkvarabuss.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Den självkörande bussen är ett projekt som ska pågå under ett år. Busslinjen går mellan äldreboendena på Akkaområdet, med sikte på hållplatsen Akka för vidare resa med stadsbuss eller regionbuss.

Gratis bussturer

Den 26 september börjar den självkörande bussen köra för allmänheten. Bussturerna inom Akka-området är gratis.

– Syftet med projektet är att utforska denna teknik som verkligen ligger i framkant. Nya sätt att utveckla kollektivtrafiken är ett måste för att möta olika utmaningar. Jag hoppas att vi kommer att se självkörande bussar i vår kommande Kuststad, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Bussen kommer att gå kontinuerligt under vardagar, mellan klockan 09.00 och 19.00. Den tar upp till åtta sittande passagerare med en servicevärd ombord i stället för en förare. Servicevärden har samma ansvar för resenärernas säkerhet som en busschaufför har under körning.

– I detta projekt har vi en hög teknisk säkerhet. Bussen kan reagera på minsta avvikelse och bromsar då in. Som en extra säkerhetsåtgärd kan servicevärden eller resenären trycka på nödstoppsknapparna som finns på flera ställen i bussen för att stanna den, berättar projektledare Felix Sunesson.

Fakta

  • Satsningen finansieras av Trelleborgs kommun. Förutom själva trafikkostnaderna omfattas även kostnader för infrastruktur och hållplatser.
  • Den självkörande bussen är ett samverkansprojekt mellan Trelleborgs kommun, Skånetrafiken och Bergkvarabuss.
  • Den autonoma bussen är tillverkad av Navya och benämns som Navya Autonom Shuttle. Fordonet är 100 % elektriskt och har en maxhastighet på 18 kilometer i timmen.
  • En självkörande buss navigerar och styr med hjälp av sensorer, radar, kamera och GPS. Självkörande fordon kan ge en säkrare trafik med färre olyckor, mindre miljöpåverkan och en mer tillgänglig kollektivtrafik.
  • Resenärerna åker gratis med den självkörande bussen inom Akka-området.