Personligt ombud hjälper dig till rätt hjälp

Publicerad:

En hjälp till hjälpen – så skulle uppdraget som personligt ombud kunna beskrivas. I Trelleborgs kommun jobbar Marie Wigårde och Louise Moberg som personligt ombud. De finns till för personer i åldersgruppen 18-65 år med någon form av psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och som kan ha svårt att hitta eller få rätt vård och stöd i samhället.

Marie Wigårde och Louise Moberg jobbar som personligt ombud i Trelleborgs kommun.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Marie Wigårde har jobbat som personligt ombud i 15 år och fick för bara ett par månader sedan en kollega i Louise Moberg, som de senaste åren jobbat som arbetsmarknadssekreterare i kommunen. Att förstärka med ytterligare ett personligt ombud var välbehövligt, konstaterar Marie.

Ser ett ökat behov

– Behovet ökar och antalet klienter som kommer in blir fler för varje år. Nu börjar vi även se lite av pandemins effekter. Många har varit isolerade en längre tid och reder inte ut sin ekonomiska situation, säger Marie.

Personligt ombud hjälper dig som har långvarig psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och tillhör åldersgruppen 18-65 år. Personligt ombud kan till exempel stödja i kontakten med sjukvård och myndigheter. Det kostar inget att ha kontakt, inga journaler förs och tystnadsplikt gäller.

– Jag skulle vilja säga att vi gör en enorm skillnad för varje individ utifrån just den individens behov. Det kan vara smått som stort, säger Louise Moberg.

Uppdragen ser olika ut

Uppdragen kan komma in direkt från personerna själva, men många gånger har behovet uppmärksammats av någon annan. Personal från olika vårdenheter, kuratorer, anhöriga och kollegor från andra verksamheter i kommunen är några av kontaktytorna som Marie och Louise har.

– Hur länge vår kontakt sedan pågår kan se väldigt olika ut. Vissa behöver bara hjälp i några veckor, andra betydligt längre. Vissa avslutas men återupptas i ett senare skede. En klient har jag haft från och till under sju års tid, säger Marie.

– Vi är med och stöttar på olika sätt. Vi har egna möten med klienter för att reda ut saker som kan vara svåra att förstå i den byråkratidjungel vi lever i men vi kan också följa med som stöd på möten med till exempel vården, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och budget- och skuldrådgivningen, säger Louise.

Ska bli självgående

De märker att fler och fler yngre behöver hjälp, inte minst med att reda ut sin ekonomiska situation.

– Många blir otrygga när de får hem brev med innehåll som de inte förstår. Vi erbjuder hjälp till självhjälp med målet att våra klienter ska bli självgående. I vår kontakt kan vi uppmärksamma ytterligare behov och då uppmuntra att söka vidare hjälp, till exempel om man skulle behöva stöd av god man, säger Marie.

Personligt ombud är inte lagstadgat men många kommuner erbjuder stödet. I Trelleborg fördubblades styrkan så sent som i augusti i år.

– Det är viktigt att vi finns för annars skulle de här personerna falla mellan stolarna. Då skulle de inte få den hjälp de behöver för att komma vidare i livet, säger Louise.

Har många solskenshistorier

Marie, som länge jobbat ensam i rollen, har många solskenshistorier att berätta.

– Bara för några veckor sedan träffade jag en tidigare klient på stan. Personen fick hjälp för flera år sedan på grund av mycket dålig ekonomi och hot om vräkning. Nu fungerar ekonomin bra och personen bor kvar i sin lägenhet. Sånt gör gott i hjärtat.

Mer information om personligt ombud inklusive kontaktuppgifter

Kategorier