Olivers film en pusselbit i Trelleborgs historia

Publicerad:

Oliver Lazarevskis föräldrar flyttade från makedonska Bitola till Trelleborg på 1960- respektive 1970-talet, för att arbeta på gummifabriken. Nyfikenheten på föräldrarnas historia ledde till att Oliver 2009 gjorde dokumentärfilmen Vi kom för att jobba, om arbetskraftsinvandringen till Trelleborg. Under en vecka finns nu chans att se filmen i Bian på Trelleborgs museum.

Filmen är baserad på intervjuer med nio personer som alla flyttat till Trelleborg för att arbeta på gummifabriken. Under industrialismens glansdagar på 1960- och 1970-talet var behovet av personal stort och Trelleborgs gummifabrik rekryterade arbetare i bland annat forna Jugoslavien.

Oliver Lazarevskis film kommer att visas i museets biosalong.

Fotograf: Fanny Nyberg

– Personerna som är med i filmen har sina rötter i Estland, Finland, Italien, Grekland, Turkiet, Makedonien, Serbien, Kroatien, Ungern och Danmark. De flesta kom hit ungefär samtidigt som mina föräldrar, men vi har även med berättelser från några som kom hit med Vita bussarna efter andra världskriget, säger Oliver Lazarevski.

Tog kontakt med Trelleborg AB

Som ung drömde han om att bli filmskapare och när han var 24 år pluggade han filmproduktion på New York Film Academy. Redan som 18-åring kontaktade han Carl Aspegren, företagsjurist och styrelsesekreterare vid Trelleborg AB som efter sin pension arbetade med att sammanställa företagets historia.

– Jag berättade om min idé, att göra en film om arbetskraftsinvandringen och vad den betytt. Jag har alltid pratat mycket med mina föräldrar och deras vänner om hur det var att flytta till ett nytt land och starta ett nytt liv, säger Oliver Lazarevski.

Just då fanns inte utrymme att göra filmen, men nästan tio år senare återkom Carl Aspegren. Då hade både han och Oliver Lazarevski arbetat tillsammans med Agneta Ulfsäter Troell, i olika projekt på varsitt håll.

– Hon var en gemensam nämnare helt enkelt, och det blev självklart att vi tre skulle göra filmen ihop. Vi drog igång 2005-2006 och filmen var klar 2009. Min målsättning var att få med så många historier som möjligt från olika delar av världen. Frågan till alla medverkande var densamma; varför kom du till Trelleborg och hur var det?

Visas på museet i februari

Filmen rymmer också berättelsen om hur världen kom till Trelleborg – och hur det ibland kunde leda till kulturkrockar, rädsla och främlingsfientlighet. Mötet mellan olika kulturer har fortsatt att prägla staden, som genom sitt geografiska läge är en port till kontinenten.

– Vi har mycket att lära av historien. Jag har alltid älskat att lyssna på berättelser från den äldre generationen, säger Oliver Lazarevski som också skrivit om sin egen familjs historia och filmen i föreningen Gamla Trelleborgs årsbok 2010.

I samband med SVT:s stora satsning Historien om Sverige kommer nu filmen Vi kom för att jobba visas för allmänheten. Sista avsnittet i SVT-serien har undertiteln Världens modernaste land och handlar om perioden 1921-1995, vilket täcker in industrins glansdagar.

Tider för visning

Filmen visas i Bian på Trelleborgs museum klockan 13 varje dag som museet har öppet, under perioden 9-16 februari.

Trelleborgs museers webbplats